Hon lyssnar med intresse när de samiska deltagarna berättar om situationen på svenska sidan av Sápmi, dess bräcklighet och dess svårighet att få förståelse för behovet av en mer långsiktighet och finansiering.
– Jag tycker det jag ser av den samiska samtidskonsten är mycket intressant. Det är en spegling av nuet och det som är aktuellt. Här bör staten förstå att det är något man ska hjälpa att få ut i världen. Här finns så mycket av det mänskligheten behöver ta del av, menar Alexandra Xanthaki.
Hon talar gärna generellt om urfolk och ser många beröringspunkter grupperna emellan. Hon ser att de allra flesta, trots rättigheter som stater har skyldighet att leva upp till att ge, istället är marginaliserade.
– Om inte konstnärerna får stöd att komma ut i världen och få ett erkännande kan konsten helt gå förlorad.
Staterna måste ta hänsyn till urfolksrättigheter
Hon understryker att det gäller att påverka staten som har rättsliga skyldigheter enligt konventioner att säkerställa att en konstnärlig frihet är både effektiv och verklig.
– Det räcker inte för makthavare i ett land att säga att ni är fria att göra vad ni vill. De måste ta särskild hänsyn till urfolksrättigheter, säger Alexandra Xanthaki, FN:s speciella rapportör på området kulturella rättigheter, en av de gästande debattörerna i Umeå under veckan.