Jovsset Ánte Sara. Foto: Liv Inger Somby/ NRK Sápmi

FN: Jovsset Ánte Sara tvingades felaktigt göra sig av med renar

Uppdaterad
Publicerad

Jovsset Ánte Sara förlorade i norska HD och tvingades slakta ned till 75 renar.

Sju år efter fallet menar nu FN:s människorättskommitté att att Högsta domstolen har fel – nu hoppas Sara att ärendet tas upp igen.

För drygt tio år sedan, i mars 2014, beslutade Landbruks- och matdepartementet i Norge att renskötaren Jovsset Ánte Sara var tvungen att reducera sitt renantal till 75 djur.

Jovsset Ánte Sara konstaterade att om han tvingas till det så går det inte längre att leva på renskötseln och menade att det var ett brott mot egendomsrätten i de mänskliga rättigheterna. Han överklagade beslutet och vann i både tingsrätten och hovrätten.

Men ärendet gick till Högsta domstolen och i december 2017 kom beskedet att norska staten i stället vann och Jovsset Ánte Sara förlorade.

Brott mot mänskliga rättigheterna

Ärendet skickades vidare till FN:s människorättskommitté och man vädjade till staten om att de skulle vänta med att verkställa domen tills människorättskommittén kommit med sitt uttalande.

Så blev det inte men nu, sju år senare,har människorättskommittén uttalat sig om ärendet och man konstaterar att högsta domstolen har fel. De anser att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att norska staten tvingar enskilda renägare att minska sitt renantal.

”Det finns tillräckliga skäl att anta att ett antal andra renskötare som också har kränkts genom tvångsreduktionen. Domen innebär att rennäringslagen måste ändras”, skriver Saras advokat, Trond Biti.

Jovsset Ánte Sara hoppas nu att frågan kan tas upp i rätten igen.

– Om staten inte följer sina förpliktelser så måste jag begära att ärendet omprövas, säger han till NRK.

Det skulle i så fall bli fjärde gången han möter staten i rätten.

”Mycket allvarligt”

Riksdagsledamoten Lars Haltbrekken från Socialistisk Venstreparti, motsvarande Vänsterpartiet i Sverige, konstaterar att norska staten nu måste ersätta Jovsset Ánte Sara så att han får tillbaka rätt antal renar igen.

– Än en gång har den norska staten brutit mot de mänskliga rättigheterna. Det är mycket allvarligt. Vi förväntar oss att staten snabbt rättar till den orättvisa som har begåtts och ser till att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna upphör, säger han.

Lantbruks- och matdepartementet konstaterar till NRK Sápmi att de ska utvärdera vad beslutet i människorättskommittén innebär.

”Vi får nu ägna lite tid åt att sätta oss in i utredningens yttrande och titta på vilka konsekvenser det får för ärendet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.