Följ Sametingets plenum i Stockholm

Sametinget samlas i Stockholm för årets andra plenum. Där väntas fyra dagar med hårda debatter. Följ allting direkt här i liverapporten – och ställ frågor till SVT Sápmis reportrar.

Sametinget samlas i Stockholm för årets andra plenum. Där väntas fyra dagar med hårda debatter. Följ allting direkt här i liverapporten – och ställ frågor till SVT Sápmis reportrar.

Plenum hålls i riksdagshuset i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sápmis reporter Anncatrin Stenberg Partapuoli berättar vilka frågor som är hetast på plenum i Stockholm. Foto: SVT

Sametingets plenum i Stockholm

Plenum väljer att bordlägga övriga motioner och därmed är årets andra plenum nu avslutat. Tack för att ni har följt oss här, trevlig helg och på återseende!

Efter hårda förhandlingar - antog styrelsens förslag

Både under torsdagen och fredagen har plenum debatterat om att tillsätta en samisk parlamentarisk kommitté där en ordinarie sametingsledamot från varje parti skulle vara med.

Oppositionen motsatte sig styrelsens förslag då de bland annat anser att de inte fick vara med i arbetet som gjorts för att ta fram kommittén.

Man lämnade därför in ett eget motförslag med vissa ändringar där man bland annat ville införa en arbetsgrupp som skulle utforma kommittén.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson menar att man kunde tillgodose vissa punkter.

- Då har vi gått väldigt långt i en kompromiss och lyssnar på vad ni verkligen vill, säger han.

Efter votering slutade det med att Sametinget antog styrelsens förslag med rösterna 17-12.

Oenighet om parlamentsbyggnad

De senaste timmarna har plenum avhandlat ett gäng motioner som sedan tidigare varit bordlagda och man har ett gäng motioner kvar. De flesta motionerna har avslagits.

Den senaste motionen som skapade en del debatt handlade om Sametingets parlamentsbyggnad som Ingrid Inga vill ska byggas i Kiruna istället för Östersund.

- Jag tycker det är respektlöst mot oss som bor och verka i det här området att välja bort Kiruna. Utredningen som gjordes visade att Kiruna var det bästa alternativen sett till helheten, säger Ingrid Inga från Samelandspartiet.

Erik-Oscar Oscarsson från Jakt- och fiskesamerna håller inte med.

- Vi framstår som virrpottor. Varför ska vi ändra en gång till? Östersund var överlägset bäst när det gäller både resealternativen och tillgängligheten, säger han.

Ingas motion avslogs av plenum.

Ledamöterna samlas för en tyst minut för Enoksson under fredagsmorgonen.
Ledamöterna samlas för en tyst minut för Enoksson under fredagsmorgonen. Foto: Sametinget

Tyst minut för Sune Enoksson

Den sista plenumdagen inleds med en tyst minut för den legendariske slöjdaren Sune Enoksson som i går dog, 90 år gammal.

Håkan Jonsson: "Nu har ni chansen"

Under eftermiddagen avslutades dagen med styrelsens förslag om att tillsätta en samisk parlamentarisk kommitté där en ordinarie sametingsledamot från varje parti skulle vara med.

Men oppositionen var inte nöjda med det som presenterades av Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

- Det saknas direktiv och det är ytterst oklart hur den här kommittén ska finansieras. Vi vet inte heller i vilken form arbetet kommer att utföras och jag ser det svårt att gå vidare i det här arbetet, säger Paulus Kuoljok, Samelandspartiet.

Håkan Jonsson håller inte med i kritiken:

- Kliver ni inte in i den här så kommer styrelsen utföra det här ändå, så nu har ni chansen. Jag ser flera steg i det här, det vi presentera i februari 2025 är inte slutprodukten men vi kommer ha förbättrade styrdokument, det är jag säker på, säger han.

Lars Miguel Utsi, partiledare i Guovssonásti:

- Styrelsen har inte tagit sitt ansvar, vi har haft statskontorets rapport nu i sex månader och det enda ni har gjort är att sätta igång den här parlamentariska kommittén, säger han.

Efter debatten så ajournerade man sig för dagen och plenum återupptas på fredagsmorgon.

Marianne Gråik, ordförande för Samelandspartiet, i talarstolen.
Marianne Gråik, ordförande för Samelandspartiet, i talarstolen. Foto: SVT

Oppositionen: "Har ni glömt oss?"

Statskontoret släppte i vintras en rapport om allvarliga brister inom Sametinget. Oppositionen ställer en fråga till majoriteten hur man ser på rapporten och vad man tänker göra åt bristerna.

- Sametinget ser med stort allvar på rapporten och vi har haft en rad möten med regeringen om rapporten. Vi har bland annat beslutat att tillsätta en samisk parlamentarisk kommitté, säger
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Marianne Gråik, ordförande för Samelandspartiet, är dock inte nöjd med svaret.

- Bra att ni tar frågan på stort allvar, det förtjänar den. Men jag blir bekymrad av ditt svar att ni haft flera möten men har du glömt oss på plenum? Vi ville att den skulle ha den på dagordningen eller ha seminarium kring det. För mig låter det som att ni fått en rejäl uppläxning av regeringen, säger hon.

Sametingets plenum i Stockholm
Foto: SVT

Debatter om rapporter

Under förmiddagen har ledamöterna fortsatt debattera styrelsens och nämndernas rapporter till plenum. Inga beslutsfrågor har legat på bordet ännu idag.

Inför eftermiddagen väntas debatterna fortsätta innan man ska behandla ett gäng bordlagda motioner, valärenden och den parlamentarisk kommittén.

I morgon återupptas plenum

Den allmänpolitiska debatten har pågått hela eftermiddagen i riksdagshuset där debatten lät ungefär så som den har låtit många gånger tidigare. Det handlade bland annat om vilka som ska få tillhöra en sameby och inte - där skiljelinjen mellan majoriteten och oppositionen var tydlig.

När debattämnet var rasism så var däremot ledamöterna mera ense över partigränserna.

I morgon återupptas plenum och då ska ledamöterna återgå till föredragningslistan där man bland annat ska behandla ett gäng bordlagda motioner, valärenden och den parlamentarisk kommittén.

Sametingets plenum i Stockholm
Foto: SVT

Utspelet: "Behöver sluta samman"

På onsdagseftermiddagen var det allmänpolitisk debatt i plenum. En av frågorna som diskuterades var det säkerhetspolitiska läget, Sveriges inträde i Nato och hur det kommer att påverka samebyarna i framtiden.

- Vi behöver sluta samman kring marker och alla måste göra vad vi kan. Som att samarbeta med de andra två Sametingen för att få hjälp av omvärlden om att Sverige inte respektera renskötseln och urfolksrätten, säger Marianne Gråik, Samelandspartiet.

Lars Jonas Johansson, Jakt- och fiskesamerna tycker att man behöver samarbeta bättre i framtiden.
- Så länge oenigheter mellan oss samer är stor så är det bara en som tjänar på det och det är de som vill oss samer illa.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson:
- Jag uppskattar den här debatten som vi har i dag. Jag tror det vore bra om alla samer kan säga att vi ska försvara våra marker. Då tror jag att vi hade större chans att påverka i framtiden, säger han.

Foto: Stefan Karlsson

I dag är det ingen vanlig plenumdag utan först på förmiddagen har nämnderna möte med utskotten medan de övriga politikerna har guidning i Riksdagshuset.

Därefter blir det seminarium om samiskt självbestämmande, sedan föreläsning om rapporten våld mot samiska kvinnor och så avslutas onsdagen med allmänpolitisk debatt.