• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sametinget behöver spara pengar på kansliet och föreslå flera nedskärningar. Foto: SVT

Sametinget måste spara pengar – föreslår nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget dras fortsatt med ekonomiska bekymmer.

Man behöver nu spara pengar och föreslå nedskärningar på kansliet med nio procent.

De fackliga organisationerna på Sametinget är inte nöjda.

Att ekonomin är ansträngd på Sametinget är inget nytt men nu kan man tvingas till varsel och nedskärningar.

I ett besparingsförslag vill man minska antalet tjänst med nio procent på kansliet där antalet chefer dock skulle vara oförändrat.

Nu har facket på Sametinget kommenterat i en skrivelse vad nedskärningarna skulle få för betydelse. Man anser bland annat:

  • ”Sametingets sänker sin ambitionsnivå vad gäller samiska språk, samisk kultur och information om samiska förhållanden.”
  • ”Vi befarar att vi inte når de krav som ställs på statliga myndigheter vad gäller digitalisering, utveckling och upprätthållande av verksamhetssystem nödvändiga för vår verksamhet.”
  • ”Sametinget kommer inte att kunna motsvara förväntningarna efter att sanningskommissionen avslutat sitt arbete och lämnat åtgärdsförslag.”

Facket föreslår också flera förslag hur man kan komma undan att varsla flera tjänster, bland annat:

  • Att Sametinget minskar sitt behov av externa konsulter och inventerar vilka kompetenser som befintlig personal innehar.
  • Att en fördjupad översyn görs av var man kan göra besparingar inom Sametinget som gäller både de förtroendevalda och kansliet.
  • Att den vakanta tjänsten som HR-chef inte tillsätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.