Den biologiska mångfalden minskar i snabb takt – nu förhandlas nya mål

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår förhandlingar om nya mål för att bevara biologisk mångfald och om att nyttja resurser hållbart. Kritiken mot att arbetet går långsamt har varit stor. Tanken är att tydligare mål som går att mäta ska ersätta de gamla målen.

Det är inom konventionen för biologisk mångfald som det just nu pågår förhandlingar. Långa dagar stöts och blöts ett nytt ramavtal och nya mål.

På grund av pandemin har arbetet dragit ut på tiden.

– Vi försöker se till att det här ramverket innehåller mål som respekterar urfolks markrättigheter och rätten till fritt och på förhand informerat samtycke, säger Matilda Månsson på plats i Genève.

Målen det förhandlas om handlar om att bevara och hållbart nyttja den biologiska mångfalden, och att resursvinster ska fördelas rättvist.

Listan på hotade arter växer

I den senaste rapporten från den internationella panelen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, slås det fast att den biologiska mångfalden minskar i snabbare takt än någonsin i mänsklighetens historia. Och att många av världens urfolk är särskilt utsatta.

Inget av de 20 målen som var satta för 2011-2020 har helt uppnåtts, enligt IPBES. Även i Sverige ligger man efter, bland annat då listan på hotade arter växer.

– Det går för sakta. Det behövs tydligare indikatorer som är kopplade till målen för att kunna följa upp och mäta målen, säger Cecilia Lindblad, kontaktperson för IPBES på Naturvårdsverket.

Hon tar som exempel målet när det gäller naturskyddsområden.

– Det är svårt att mäta. Ytmässigt klarar vi i Sverige det målet, men för att veta att områdena sköts och gynnar den biologiska mångfalden måste man kunna mäta målen. Det jobbar på det i Geneve nu. Men det är svårt, alla länder ska ju komma överens, säger Cecilia Lindblad.

Nytt avtal och nya mål ska tas till hösten

Mötet och förhandlingarna i Geneve pågår fram till tisdag den 29e mars. Tanken är att man ska enas om ett nytt ramavtal till hösten. Det är ännu oklart exakt när det stora partsmötet ska hållas. Och om det blir i Kina som det först var tänkt.

Kommer alla länder fixa att komma överens och få ihop konkreta och tydliga mål?

– Det jättesvårt att säga. Men det är viktigt att vi får till på internationell och nationell nivå starka ramverk för att kunna följa upp målen så vi kan se att vi rör oss åt rätt håll tillräckligt snabbt, säger Matilda Månsson, Sametingets jurist i internationella frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.