Rasmus Klöcker Larsen. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion

Forskare: Samernas inflytande har försvagats

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet ska i veckan rösta om EU:s mineralförordning.

Men frågan om urfolkens inflytande har försvagats säger resurskonfliktforskaren Rasmus Klöcker Larsen till Sameradion.

– Skrivningen som fanns om FPIC har försvunnit, säger han.

EU diskuterar en ny minerallag som ska göra det lättare för företag att starta upp nya gruvor där man utvinner metaller.

I mitten av september klubbade Europaparlamentet igenom beslutet som kan bli ny lagstiftning nästa år.

Samtidigt var ett ändringsförslag till lagstiftningen att införa FPIC, principen om fritt och informerat förhandssamtycke i lagen. Den syftar i första hand till att ge urfolk större rätt till kontroll över sina egna marker.

Europaparlamentet ska i veckan rösta om EU:s mineralförordning men frågan om fritt informerat förhandssamtycke, som är en viktig del av FN:s urfolksdeklaration, finns nu inte kvar, rapporterar Sameradion.

”Väldigt sorgligt”

Resurskonfliktforskaren Rasmus Klöcker Larsen har granskat slutförslaget.

– Den skrivningen som fanns om FPIC har försvunnit och ersatts med mycket allmän hållen skrivning, säger han och fortsätter:

– Intrycket är att det har varit motstånd från europeiska rådet och vi vet sedan tidigare att både Sverige och Finland varit motståndare till att stärka formuleringar som ger samer mer inflytande i frågor som handlar om mark och naturresurser.

Jan Rannerud, ordförande, Sametingets rennäringsnämnd, är upprörd över beslutet.

– Grön omställning på bekostnad av rennäringen känns inte bra. Jag tycker det är väldigt sorgligt och man blir beklämd att man backar undan från FPIC, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.