Per-Eric Kuoljok: ”Folk är så bekväma – i Stockholm klarar de inte en vecka utan el”

Uppdaterad
Publicerad

I Montréal i Kanada samlas världsledare just nu under COP15 – där de förhandlar om nya internationella mål för den biologiska mångfalden.

I den lilla byn Ruoktu utanför Gällivare sågar Per-Eric Kuoljok en isvak för att ta sig ett vinterbad.

Två helt olika världar – men med samma mål.

Per-Eric Kuoljok är högaktuell som en av deltagarna i vildsmarksdokusåpan The Bridge på Primevideo.

Men då de flesta deltagarna i programmet sattes på prov då de levde nära naturen så var det hemmaplan för jojkaren och översättaren från Ruoktu.

”Vi behöver varje art”

Kuoljok lever med naturen till vardags. Det är bara hans hushåll som finns i den lilla byn. Han bakar sitt bröd själv och äter kött och fisk från närområdet.

När världsledarna nu sitter samlade så är ändå Per-Eric Kuoljok rädd att det redan är för sent. FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) har konstaterat att inget av de 20 målen som var satta för 2011-2020 har uppnåtts. Även i Sverige ligger man efter, bland annat då listan över hotade arter växer.

– Vi behöver varje art. När någon art försvinner blir det som ett hack i systemet, säger Per-Eric Kuoljok.

”Folk har blivit så bekväma”

Han lyfter själv rödingen som exempel, som minskar i sjöarna när vattnet blir varmare.

– Det finns knappt någon orörd natur längre. Vi behöver fler unga som inte tänker på naturen utifrån vinstintresse. Fler som Greta Thunberg och färre bakåtsträvande gubbar som lever under sofflocken.

Han fortsätter:

– Vi har blivit så bekväma, i Stockholm klarar de inte en vecka utan el.

”Allt är möjligt – men hinner vi?”

Och det han säger låter inte helt olikt rapporten från FN:s forskarpanel som kom i somras. I rapporten, som är aktuell nu under COP15, lyfts just värdet av naturen. Forskarna menar att man i västvärlden ser på naturen utifrån monetära värden – alltså pengar. Det samtidigt som andra, i de områden där man lever nära naturen, värderar den på ett helt annat sätt.

Kuoljok väljer ändå att se positivt på mötet och dess ambitioner.

– Det är bra att de möts på det här sättet. Värdet på naturen måste öka, säger han.

Vad har du för förväntningar?

– Människan har åkt till månen och tar sig upp på Mount Everest. Så allt är möjligt. Men om tiden finns och om vi hinner i tid, där i ligger min oro, säger han.

COP15 pågår fram den 19 december.

Mångfaldsmötet i Montréal 2022 (COP15)

FN-konventionen om biologisk mångfald trädde i kraft 1993 och har undertecknats av 196 länder, däribland Sverige. Nu förhandlas en ny plan för ett starkare globalt skydd för biologisk mångfald.

Ambitionen är att få mer mätbara mål, tydligare kopplade till globala hållbarhetsmål. Både kring genetisk mångfald och antal utrotningshotade växt- och djurarter, men även tillgången till säkert och drickbart vatten. Mötet hålls 7-19 december 2022 i Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.