Det var i februari 2023 som ungdomarna vandrade in på Olje- och energidepartementet i Oslo och vägrade lämna byggnaden.
I flera dagar satt de kvar innan polisen bar ut dem.
”Känns riktigt bra”
Det här var startskottet på de stora demonstrationerna mot norska regeringens hantering av vindkraftparken på Fosen.
Aktivisterna bötfälldes för protesterna men vägrade betala. Det ledde till att de först åtalades men friades förra våren. Och efter att åklagaren överklagat fick ärendet vidare i nästa instans i december.
Men återigen ger domstolen en friande dom. Demonstrationerna uppfattas som lagliga och aktivisterna behöver inte betala böter.
– Det känns riktigt bra. Vi har stått på oss och sagt att vi inte har gjort något fel. Det är mycket betryggande att hovrätten håller med om det, säger Mikael Hætta.
Trodde inte på friande dom
Mikael Hætta var en av de drivande krafterna bakom demonstrationerna. Hösten 2023 bodde han flera veckor i en lavvu utanför norska Stortinget. Och han var även en av dem som gick in på Olje- och energidepartementet i februari.
Inför de nya domstolsförhandlingarna hade han fått höra att det skulle vara svårare att frikännas i den högre instansen. Så han är överraskad över att domstolen även den här gången gick på deras linje.
– Jag är lite chockad. Jag gick faktiskt därifrån med en känsla av att vi förmodligen skulle bli straffade. Men det är en väldigt, väldigt, väldigt bra känsla att sedan få beskedet att vi har blivit frikända, säger han.
Norska staten bad om ursäkt
När demonstrationerna i Oslo började hade det gått 500 dagar sedan norska staten dömdes för folkrättsbrott på grund av hanteringen av vindkraftparken på Fosen. Renskötarna i området var hårt drabbade av vindkraftverken och hade ändå inte haft något talan när parken byggdes.
Efter ett flertal demonstrationer 2023 bad norska staten om ursäkt. Samtidigt påbörjades samtal med renskötarna på Fosen som nu har resulterat i att de kommit överens om ett avtal som säkerställer renskötseln i området, enligt renskötarna.