I dag svärs Donald Trump in som den 47:e presidenten i USA. Senaste veckorna har han satt internationellt rampljus på Grönland och återigen uttryckt en vilja att köpa ön.
Han har till och med uttryckt att han inte utesluter att sätta ekonomisk och militär press på Danmark för att få sin vilja igenom. Det senare har fått den danska regeringen att kalla till flera krismöten.
Regeringschefen: ”Starkt samarbete”
Under fredagsnatten medverkade Grönlands regeringschef, Múte B Egede, i Fox News och satte mineralutvinning, säkerhet och samarbete på agendan.
– Er säkerhet är vår säkerhet så ett starkt samarbete mellan våra länder är väldigt viktigt.
Programledaren Bret Baier lyfte frågan om att potentiellt kunna utöka Pituffik Space Base, en amerikansk militärbas från 1951 som är placerad på Nordvästra Grönland. Múte B Egede valde att inte svara på frågan.
– Vi är öppna för att diskutera hur vi kan skydda vårt land, ert land, alla länder i Arktis, Nordamerika och hela den västliga alliansen.
Vill satsa på mineralutvinning
Mineralutvinning är en av de sektorer som Grönland vill storsatsa på framöver, men de företag som ansökt om licens har fått avslag med hänvisning till 2021 års uranlag – en lag som förbjuder utvinning av radioaktivt uran. Men Múte B Egede tog tillfället i akt att välkomna intressenter.
– Vi behöver investeringar för att stärka vår ekonomi och diversifiera den, både från USA och EU.
Gruvnäringen står också i centrum för frågan om öns självständighet. Regeringschefen har antytt att en folkomröstning om självständighet kommer ske under 2025, något som sätter press på ekonomin. Egede öppnade dörren för USA.
– Vi har mycket att erbjuda och vi är redo för att USA ska kunna komma och investera i våra mineraler.
”Vi vill inte vara amerikaner”
USA:s intresse av ön är inget nytt och redan under 1940-talet lyftes idéen av den amerikanske presidenten Harry S Truman att köpa ön från Danmark. Sju gånger under den sju minuter långa intervjun med Fox News så underströk Múte B Egede att grönlänningarna inte vill vara amerikaner.
– Vi vill vara tydliga, vi vill inte vara amerikaner, men vi vill ha ett starkt samarbete, säger han.
Denna vecka kommer SVT Sápmi att besöka Grönland för att rapportera om utvecklingen där och utmaningarna för urfolket, när världen slåss om grönländska mineraler.