Mellan 1960 och 1991 fick minst 4500 grönländska kvinnor en spiral insatt mot sin vilja. En del visste inte ens om att ingreppet utfördes. Och unga flickor kunde få den insatt utan att föräldrarna informerades.
15 kvinnor får ersättning
Tanken var att begränsa antalet grönländska barn. Det danska samhället hoppades på så sätt minska kostnaderna för förskolor, skolor och sjukvård, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Många år senare stämde 67 drabbade kvinnor den danska staten. Som SVT har rapporterat tidigare anklagar de Danmark för brott mot de mänskliga rättigheterna och kräver 300 000 danska kronor var i skadestånd.
Efter stämningen har nu det grönländska självstyret beslutat att drabbade kvinnor ska få ersättning. Men det gäller bara de 15 kvinnor som drabbades efter att Grönland tagit över ansvaret för sjukvården 1991. Den stora merparten, som fick en spiral insatt under det danska styret, har inte fått någon ersättning. Och där växer nu rättsprocessen.
Skadeståndskravet: 43 miljoner danska kronor
Allt fler kvinnor ansluter sig till stämningen och under året har den växt till drygt 140 kvinnor. Det totala skadeståndskravet mot Danmark är nu uppe i 43 miljoner danska kronor.
Men rättsprocessen för också med sig något positivt. Elisabeth Heilmann Blind, som är född och uppvuxen på Grönland, men sedan många år boende i Sápmi, konstaterar att det har gjort att allt fler nu vågar prata om vad som har hänt. Spiraltvånget har varit något som många känt till men som har varit skambelagt och nedtystat.
– Folk har äntligen brutit tystnaden och en läkningsprocess kan sättas igång. Vi pratar om att läka ett helt samhälle från de övergrepp som har begåtts mot oss som folk. Men det tar tid, övergrepp tar flera generationer att komma över, säger hon.
”Många kvinnor har fått trauman”
Samtidigt blir det nu tydligt hur hårt det här har slagit mot Grönland. Ön som i dag har en befolkning på 57 000 invånare hade kunnat ha en betydligt större befolkning och då också haft mer att säga till om i världen.
– Individuellt är det också många kvinnor som har fått trauman. De har inte kunnat få barn senare när de har tagit bort spiralen och det har fått många psykiska och fysiska konsekvenser, säger Elisabeth Heilmann Blind.
Danmarks regering och den grönländska regeringen Naalakkersuisut inledde en utredning av händelserna 2023. Den väntas vara klar 2025.