Sioux-folket kallar den ”svarta ormen”.
Oljeledningen som skär rakt igenom deras område i Standing Rock i North Dakota.
Ända sedan oljebolaget Energy Transfer ansökt om att få bygga oljeledningen Dakota Access Pipeline 2014 så har den väckt protester. De kulminerade under 2016 då tiotusentals demonstrerade på plats.
Fick grönt ljus av Donald Trump
Även samiska representanter från svensk och norsk sida reste till Standing Rock för att stötta urfolksdemonstrationerna. Flera organisationer engagerade sig – däribland Greenpeace USA.
Efter protesterna stoppades oljeledningen tillfälligt av Barack Obama som en av hans sista åtgärder som president. Men bara månader senare, när Donald Trump tillträtt på posten, så fick satsningen grönt ljus igen.
Och kort senare lämnade Energy Transfer in en stämning mot både Greenpeace och flera urfolksdemonstranter. Enligt oljebolaget har Greenpeace orkestrerat protesterna. De säger också att de har förlorat hundratals miljoner kronor på att Greenpeace, enligt dem, har spridit falska uppgifter om bolaget.
Stäms på tre miljarder kronor
Stämningen är på rekordhöga tre miljarder svenska kronor. Just nu behandlas den av domstol i North Dakota för att eventuellt gå upp i rätten nästa år. Om så blir fallet riskerar Greenpeace behöva lägga ner i USA, enligt organisationen.
– Det kan hota Greenpeace i USA och den verksamhet som man bedrivit i över 50 år för klimat, miljö och mänskliga rättigheter, säger Rolf Lindahl. kampanjledare klimat, energi och finansrelaterade frågor på Greenpeace Sverige.
”Alla vet hur det startade”
Sametingsledamoten Beaskka Niillas var en av ett 15-tal samiska representanter som deltog i demonstrationerna på plats.
– Alla som följde det vet hur det startade , att det var lokala krafter som etablerade demonstrationerna. Efterhand kom Greenpeace med och hjälpte till, säger han.
Han ser likheter mellan processen i USA och vad som även drabbat samer på senare år. Där samebyar både på norsk och svensk sida tvingats till långa rättsprocesser för att försvara sina rättigheter.
– När miljarderna börjar rulla så är det svårt att stoppa det. Turbinerna på Fosen är igång ännu, säger han och hänvisar till vindkraftparken på Fosen på norsk sida som har väckt stora demonstrationer på senare år.
SVT Sápmi har sökt oljebolaget som inte har återkommit.