Mygga Foto: Andre Penner

Frosten biter på myggorna

Publicerad

Är du lite deppig över att den varma sommaren verkar ta en lite paus?  Då kan du alltid trösta dig med att myggorna inte kommer att vara fullt lika aggressiva när temperaturen sjunker och regnet faller. Myggorna flyger nämligen mindre när det regnar och är kallt. Men den som väntar på myggfria kvällar får vänta in frosten som reducerar myggantalet avsevärt.

Sociala medier vittnar om att många i år tycker det är ovanligt många mygg och knott, men någon statistik finns inte över antalet mygg.  

– Om många upplever att det är många mygg så är det nog så, säger Anders Lindström som är myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I år var det en kall vår och när värmen väl kom kläcktes många myggor samtidigt. Värme innebär även att vi har mindre kläder vilket lockar törstiga myggor. 

– Myggor är känsliga för uttorkning och blir aggressivare av värmen och då kan de flyga ut i solljuset, även om de annars föredrar att sitta och trycka i vegetationen, säger Anders Lindström 

Vill man komma undan den värsta myggen är en solig, öppen och fläktande strand, ett av de bättre ställen att befinna sig på, så vida det inte finns vassdungar eller sankområden i närheten. 

Sprider sjukdomar 

Myggor kan sprida sjukdomar som Harpest och Ockelbosjukan och i Sverige insjuknar ett hundratal personer varje år. Samtidigt bidrar den globala uppvärmningen till att betydlig allvarligare myggburna sjukdomar som tex, den TBE liknande sjukdomen West Nile sjukan.

-Men jämfört med många tropiska delar av världen är sjukdomarna vi har i Sverige ganska harmlösa. Däremot har West Nile sjukan kommit från södra Europa och finns nu i Tyskland och upp till Östersjökusten. Men det är nog inte till den norra delen av landet smittan kommer i första hand utan i den södra. Idag finns det inget vaccin mot West Nile sjukan, säger Anders Lindström.

Hur skyddar sig en myggforskare från att bli myggbiten?

Jag använder myggmedel och sedan klär jag på mig och i sista hand går jag inomhus. 

Inget annat supertips med andra ord?  

Nej, jag hade gärna delat med mig om jag vetat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.