Det är en historisk vecka på Sametinget på norsk sida när man debatterar sannings- och försoningskommissionens rapport om hur samer har behandlats i Norge genom historien.
Men det finns inte många tecken på försoning utan i stället är det mer konfliktfyllt än på länge. Det efter att näst största partiet Nordkalottfolket redan i tisdags valde att lämna plenumsalen för att följa diskussionen i ett närliggande mötesrum.
Bakgrunden till beslutet är den utredning som plenums ledning ville initiera av Sametingets röstlängd och som Nordkalottfolket bad tingsrätten att stoppa.
Men fallet dömdes till Sametingets fördel och Nordkalottfolket försökte nu väcka en misstroendeförklaring mot hela plenums ledning som dock inte gav något gehör.
– När vi inte kan driva igenom en misstroendeomröstning har vi inget annat än att lägga fram egna förslag, säger Toril Bakken Kåven från Nordkalottfolket till NRK Sápmi.
Vägra sitta med på debatterna
Partiet har efter man lämnat salen vägrat sitta med under debatterna och går bara in för att lämna egna förslag eller att rösta.
Det här har fått stor kritik från flera håll.
– Det här är deras sätt att bedriva politik, att skapa kaos och sprida falsk information. Jag hoppas att folk ser att det här inte är demokrati, säger Beaska Niillas från Positionspartiet (NSR).
Slår tillbaka mot kritiken
Plenumledningen har övervägt om det förekommer olämpligt uppträdande sett till Sametingets arbetsordning.
– Jag har övervägt om det är olämpligt beteende av representanterna att inte svara på repliker som de får och att inte delta i debatten i plenum. Men jag har kommit fram till att det är upp till var och en om man vill svara på repliker, säger ordföranden Tor Gunnar Nystad.
Nordkalotten slår nu också tillbaka mot kritiken.
– Jag har varit med här regelbundet sedan 2005 och det har aldrig varit ett problem. Jag har mest suttit på mitt kontor och följt debatten på streamen som vi alltid har gjort, säger Toril Bakken Kåven.