Gabna sameby är hårt drabbade av de tunga transporterna till och från gruvan i Pajala. Vägarna går genom stora delar av deras betesmarker. Enligt Camilla Wikland har Mark- och Miljödomstolen helt undvikit att ta hänsyn till hur samebyn påverkas.
– Det här är något som gör mig väldigt orolig, om man ska göra så här väldigt snäva prövningar av renskötselns påverkan vid gruvprövningar, och speciellt när det kommer till transporter, säger hon.
Mark- och Miljödomstolen skriver att det uppstår vissa olägenheter för rennäringen, men att verksamheten inte påtagligt kommer att skada riksintressena.
– De ska se på hur rennäringen påverkas, de ska inte titta bara på rennäringen som riksintresse, säger Camilla Wikland.
Minskad produktionsmängd
Enligt Kaunis Iron förlängs livstiden på gruvan med minst 20 år med ett nytt miljötillstånd. De har inför den här miljöprövningen ändrat sin produktionsplan från 20 till 10 miljoner ton järnmalm per år, något som Mark- och Miljödomstolen nämner som en anledning till att man godkänner miljötillståndet. Ökningen blev alltså inte lika stor som bolaget först önskade.
Har de inte gått en bit till mötes då?
– Den minskningen får ingen reell effekt för samebyn och för renskötseln. Redan den transportmängden som är idag påverkar samebyn i sådan stor utsträckning att det inte är hållbart att fortsätta bedriva rennäring i det här området, säger Camilla Wikland, Gabna samebys advokat.
Möjlighet att överklaga
Gabna sameby har inte bestämt än huruvida de ska överklaga domen eller inte.
Övriga som hade begärt ett avslag för miljötillståndet var Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.
Gruvan i Kaunisvaara är på Muonio samebys renbetesmarker. De har ett avtal med gruvan och har inte motsatt sig framtidsplanerna.
– Vi har ett avtal med gruvan som båda parter skrivit under. Gruvan är ju redan på plats, säger Hans Holma, Muonio sameby.