Sametingets styrelseordförande har haft träff med regeringen under EU-toppmötet i Kiruna. En fråga pekar han på som extra viktig.
– Man ska satsa tusen miljarder kronor i de två nordligaste länen när det gäller den gröna omställningen. Det talar för att det kommer innebära att markerna påverkas. Vi är rädda att rennäringen kommer påverkas negativt, och vi måste vara med i de härprocesserna.
Har du någon annan linje, förslag, vi måste ju minska koldioxidutsläppen?
– I den politiska diskussionen är det mycket positiva ordalag om den utvecklingen och där är vi lite av en motpol och det är viktigt att vi finns och kan lyfta konsekvenserna. Vi vet inte idag vilka konsekvenserna blir på sikt, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande (JoF).
”Stora satsningar på gruvor och vindkraft”
Inför europeiska toppolitiker och när världens ögon var på Kiruna presenterade det statliga gruvbolaget LKAB att de lokaliserat världens största fynd av sällsynta jordartsmetaller. Det som EU behöver för att klara en omställning till fossilfritt, till elmotorer och även fosfor till gödsel.
– Det är stora satsningar på gruvor och vindkraft. Och skogsbruket på det. Det är mycket som berör rennäringen idag. Det är viktigt att vara med och visa att vi inte går på allt som lyfts fram av de stora statliga bolagen, säger Matti Blind Berg, ordförande i SSR.
När det gäller Per Geijer-malmen och jordartsmetallerna i Kiruna tror LKAB att man kommer kunna lösa det tillsammans med Gabna sameby.
– Det är viktigt att vi har en fungerande rennäring i Kiruna. Det ligger i vårt intresse att hjälpa Gabna sameby. Det kanske inte blir lätt men vi tror att det kommer att gå, säger LKABs presschef Anders Lindberg.
LKAB kollar på en brytteknik som inte tar all mark i anspråk, är ni säkra på att det blir så katastrofalt?
– Vi har förstått att LKAB varit intresserade av den här tekniken, som handlar om att fylla igen. Den tekniken är aldrig använd. De har inte kunnat presentera någon forskning, ingen beprövad erfarenhet, säger Karin Kvarfordt Niia, styrelsemedlem i Gabna sameby.
Ministern: ”Dialog ska lösa problemen”
Frågan om urfolksrättigheter i samband med omställningen mot färre utsläpp av växthusgaser, har varit mycket på tapeten den senaste tiden. I det nya globala avtalet om biologisk mångfald står det skrivet att omställningen inte ska bryta mot urfolksrättigheter.
Den politiska lösningen på dessa konflikter är att samtala, meddelar näringsminister Ebba Busch (KD).
- Jag tror verkligen på dialog. Samtidigt som vi ser att det ligger i allas intresse att vi klarar av att ta hand om den natur vi har och den enda planet vi har fått. Vi har hittat sätt att lösa ut svåra konflikter och motsättningar förut och jag hoppas och tror att vi kommer att kunna göra det även här framöver, säger Ebba Busch (KD) till SVT Sápmi.