Det har uttryckts en hel del motstånd mot planerna på en grafitgruva, från olika berörda i området, bland annat från Talma och Gabna samebyar.
Men på torsdagen fick gruvbolaget Talga grönt ljus till gruvan.
”Vi är ofantligt glada över det framgångsrika slutförandet av miljötillståndsprocessen. Anodprojektet som Talga nu etablerar i norra Sverige är avgörande för Europas energiomställning”, säger Talgas koncernchef Martin Phillips i ett pressmeddelande.
– HD tar inte sitt ansvar och begår ett stort misstag när de inte ger prövningstillstånd, skriver Lars-Marcus Kuhmunen i ett sms till SVT Sápmi.
Nej till detaljplanen
Men allt är inte klart. Kiruna kommun har sagt nej till gruvbolagets detaljplan – grafitgruvan är helt enkelt oönskad av den styrande majoriteten. Det hoppas Talga kunna ändra på. En begäran om planföreläggande ligger på regeringens bord.
– Som vi har goda förhoppningar om att få igenom, säger Cen Rolfsson, Talgas kommunikationsansvarige.
Om Talga får slutligt godkänt väntas bolaget, från det att man kan trycka på knappen, kunna ha i gång en anodfabrik i Luleå dit grafiten ska fraktas om 18–24 månader.
40-tal tänkbara kunder
Ungefär hälften av det aktiva materialet i ett elfordonsbatteri består av grafit.
Att batteritillverkaren Northvolt har problem spelar mindre roll för Talgas planer. Enligt Cen Rolfsson har bolaget förhandlingar med ett 40-tal olika potentiella kunder.
– En nationalälv, vattenförsörjningen längs hela älvdalen och vinterbete hotas. Ännu ett exempel på grön kolonialism, skriver Lars-Marcus Kuhmunen, ordförande i Gabna sameby.
”Påskyndar kollapsen”
Han fortsätter:
– Det är nu uppenbart att nuvarande författning inte tillgodoser våra samiska behov och rättigheter.
De negativa konsekvenserna av en gruva blir stora, enligt Kuhmunen.
– Gruvan kommer påskynda samebyns kollaps. En levande samisk kultur kommer på sikt att upphöra att existera i området, skriver han.