Beregstaten ger grönt ljus och beviljar bevilja Talga AB bearbetningskoncession för grafitfyndigheten Nunasvaara utanför Vittangi i Kiruna kommun. Foto: SVT

Omstridd gruva utanför Vittangi får ja från Bergstaten

Uppdaterad
Publicerad

Bergstaten säger nu ja till att bevilja Talga AB bearbetningskoncession för grafitfyndigheten Nunasvaara utanför Vittangi i Kiruna kommun.

– Fyndigheten har riksintresse, säger bergmästare Helena Kjellson.

Området ingår i Talga AB:s större grafitprojekt som omfattar fyra fyndigheter. Den aktuella fyndigheten ligger inom ett område som är utpekat som riksintresse för värdefulla ämnen eller material.

”Stor mineraltillgång”

– Det här är en grafitfyndighet av hög kvalitet och sökandens tester har visat att den kan bearbetas till material för produktion av litiumjonbatterier. Området bedöms innehålla en stor mineraltillgång, säger Helena Kjellson.

Jakten på mineralerna

Det har uttryckts en hel del motstånd mot planerna på en grafitgruva, från olika berörda i området, bland annat Talma sameby.

En ändring i minerallagen, som började gälla den 1 juli 2024, har gjort att bergmästaren kunnat bevilja bearbetningskoncession trots att frågan om Natura 2000-tillstånd inte är slutligt avgjord.

”God hushållning”

– Koncessionen innebär en god hushållning med resurser genom att den möjliggör utvinning av en fyndighet av riksintresse, säger bergmästare Helena Kjellson.

Talga AB lämnade in sin ansökan till Bergsstaten 2020.

– Ytterligare en myndighet bekräftar nu validiteten och vikten av detta projekt, för övrigt i en tid där behovet av egen försörjning av grafit inom EU blir alltmer påtagligt”, kommenterar Talgas koncernchef Martin Phillips i ettpressmeddelande.

Så öppnar du en gruva – steg för steg

Första steget är att ansöka om ett undersökningstillstånd hos myndigheten Bergsstaten. Det ger innehavaren ensamrätt att kartlägga området och se om det finns brytvärda mineraler.

Om man anser att det finns det är nästa steg att ansöka om en bearbetningskoncession. Då måste man bevisa för Bergmästaren att fyndigheten existerar och att den kan brytas med lönsamhet.

I ansökan ska man också ha med en miljökonsekvensbeskrivning. Utvinningen får inte vara olämplig med tanke på till exempel skyddsvärd natur eller rennäring.

Har man kommit så långt är det dags att ansöka om ett miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen. I fall man får ett tillstånd följer det med villkor för hur mycket det får bullra, damma och påverka miljön i övrigt.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet