Söndag 3/3
Workshop i Duodji
Kl 15-19 i Konferensrummet, Tráhppie.
Konstnärspresentation & Workshop med Lena Lundin Skott. Prova på att göra din egen nyckelring och lär dig metoder inom tenntrådsbroderi och skinn.
Filmvisning Je’vida
Kl 15-16.40, Folkets bio.
Den finsk skoltsamisk dramafilmen Je’vida från 2023 visas. Filmen beskriver livet för en skoltsamisk kvinna vid namn Jeʹvida under den period då hennes folk tvångsassimilerades i det finska samhället, samtidigt som hon följde Jeʹvidas liv under tre olika perioder.
Árran – elden brinner
Kl 12-16 vid samiska vistena, Gammlia.
En av de tre kåtorna hålls öppen. Här man kan uppleva hur det kan vara att leva i en samisk miljö, prata samisk historia med muséets museipedagog eller testa dina färdigheter i att kasta lasso.
Jubileumsutställning
Kl 13.00, Tráhppie.
Konstnärer och konsthantverkare som visade sina alster under 2014 och de närmsta åren efter reflekterar över sitt konstnärsskap då och nu. Bland annat kommer Katarina Spik Skum, Lena Sandberg Johansson och Marianne Enoksson.
Invigning av samiska veckan
Kl 12.00, Tráhppie.
Invigningen av Ubmejen biejvieh där Såhkies ordförande Lena Maria Nilsson inviger veckan tillsammans med ordförande i Umeå kommuns kulturnämnd Helena Smith.
Måndag 4/3
Filmvisning från Museets fotoarkiv
Varje dag hela veckan kl 10 vid Bio Abelli Västerbottens museum.
Filmer av Rickard Tegström (1909–1981) visas under hela veckan. Han gjorde flera bygdefilmer och under 1960-talet gjorde han en rad uppmärksammade hantverksfilmer i samarbete med muséet.
Såhkie i backspegeln
Kl. 16.00, Tráhppie.
Peter Steggo visar bilder från Såhkies 25 år långa historia. Steggo har tidigare arbetat som minoritetssamordnare för samerna i Umeå kommun och är i dag språkkonsulent vid Samiskt språkcentrum i Jokkmokk.
Slöjdfika
Kl 16.00, Tráhppie.
Fikar tillsammans samtidigt som man tittar på varandras slöjdföremål.
Presentation av nya äldreboendet
Kl 14.00, Tráhppie.
I väntan på att det samiska äldreboendet i Ubmeje/Umeå ska öppna i Tegs vård-och omsorgsboende så bjuder Anna Bergström, kvalitetschef vid Äldreomsorgsförvaltningen, och Sanna Kasos, enhetschef på den samiska profilenheten på Tegs äldrecenter, på en presentation om den nya enheten.
Textilt pyssel
Kl 14-16 vid textilrummet, Västerbottens museum.
Axa erbjuder en skapande stund med samiska förtecken. Hon dukar fram tyger, papper, pennor, kritor och annat för barnen.
Visning samiska textila världen
Kl 11.00 och 13.00, Västerbottens museum.
De samiska textilierna visas tillsammans med föremålsantikvarie Annika Suomio Ulander som visar arkivets samiska textilier och tillhörande föremål. På plats finns även Lena Lundin Skott, slöjdare och lärare i duodji.
Genomgång av Sámi Duodji
Kl 12.00 Textilrummet, Västerbottens museum.
Sameslöjdstiftelsens verksamhetsledare Johanna Njajta berättar om stiftelsen och om Sami Duodji-märket.
Tisdag 5/3
Öppen formverkstad
Kl 14-16, Umeå stadsbibliotek.
Sophia Rehnfjell leder barn från 6 år och uppåt i minislöjd där man tvinnar skinnband och skapar fritt.
Högläsning på umesamiska
Kl 13-16 i Sagorummet, Umeå stadsbibliotek.
Sophia Rehnfjell läser sin nya bok Hjälp mig! på umesamiska och svenska.
300 ord för snö
Kl 15.00, Tráhppie.
Johan Sandberg McGuinne är en samisk författare, översättare, jojkare och lärare. Han skriver på flera språk, däribland engelska, sydsamiska och skotsk gaeliska. Här ska han prata om det sydsamiska språket snöordsrikedom.
Hälsosamt åldrande
Kl 10-13 (för inbjudna seniorer), Tráhppie.
Workshop om urfolks matförsörjning hålls för inbjudna seniorer i samband med ett forskningsprojekt som genomförs av Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Litterär soaré på film
Kl 18.00, Tráhppie.
Littfest visar sin filmade litterära soaré från 2023 om ljuset och hoppet, i ett möte mellan text och specialkomponerad musik. Soáren skapades av konstnärer från Sápmi, under temat Čuovga (Ljuset) med syfte att belysa aktivistisk kamp i norr.
Duodjiberättelse
Kl 12-13 Alva kultur, Norrlands universitetssjukhus.
Duodjár Niilá Omma berättar om det traditionella hantverket.
Onsdag 6/3
Till minne av Lars Thomasson
Kl 10-12, Bio Abelli, Västerbottens museum.
Cecilia Thomasson Blomquist och Charlotta Thomasson, döttrar till Lars Thomasson, berättar om sin fars omfattande arbete med samisk historia och samtid, men även vilken roll han har spelat för familjen.
Föreläsning ”Digitalisering Samefolkets arkiv”
Kl 13.00, Tráhppie.
Föreläsningen ger en inblick i arbetet bakom ”Digitalisering Samefolkets arkiv” och sammanfattar projektteamets reflektioner över materialet och det urval som nu görs för digitaliseringen. En del av det rika bildmaterialet visas och vi talar om utställningen som vuxit fram under samma namn.
Föreställningen Ruohttsot
Kl 17.15-17.40, Väven, foajé Fika.
I föreställningen Ruohttsot utforskar Jasmine, dansare och koreograf, och Juhán, lulesamisk jojkare, den geografiska identiteten.
Sametinget håller konferens
Scandic Plaza Umeå.
Sametinget håller konferens om Möjliga utbildningsvägar inom de samiska språken och samisk kultur för unga samer 18-30 år.
Föreställning Herrarna satte oss hit
Kl 18.00-19.15, Vävenscenen plan 1.
En berättelse om ett mörkt kapitel i Sveriges historia genom de tvångsförflyttades ögon. Föreställningen bygger på boken med samma namn av Elin Anna Labba.
Torsdag 7/3
Kvällsmässa
Kl 17.00, Martasalen, Umeå stads kyrka.
Prästen Kim Rehnman berättar om de kränkningar som Svenska kyrkan har varit delaktig i gentemot det samiska folket, om vilka konsekvenser detta har fått och om försoningsprocessen som har påbörjats.
Samernas bibliotek
Kl 13-15, Tráhppie.
Några av de samiska kulturorganisationerna och institutionerna berättar om sina verksamheter och visioner.
Spel och pizzakväll
Kl 18-21, Tráhppie.
Pizza- och spelkväll för unga med Sáminuorra.
Samtal om samiska kvinnors villkor
Kl 17-19, Kvinnohistoriskt muséum, plan 4, Väven.
Olika generationer kvinnor möts i ett samtal Anna-Britta Rikko och Káren-Ann Hurri, Elin Nejne tillsammans med Rönn Lisa Zakrisson Påve, poet och spoken word-artist.
Jojka loss med Stålka
Kl 14.00, Samiska vistena, Gammlia, Västerbottens museum.
Möt Juhán Niila, jojkare, berättare, samhällsdebattör och aktivist för det samiska, under en workshop där du både får lyssna, gissa och själv prova att jojka.
Jojk och historia
Kl 12-13, Alva kultur, byggnad 1D, Norrlands universitetssjukhus.
Juhán Niila bjuder på en föreställning där han varvar jojkar och historier från platser, djur och människor från trakten kring Jokkmokk, där han har sina rötter.
Fredag 8/3
Pubkväll
Kl 20.00, Nya baren ”Kajen” i Kulturhuset Väven.
Möter gamla och nya vänner. Spontan-jojkar och impulsiv-berättar något från scenen. Din stund om du vill och vågar – såklart du gör! Oscar Sedholm gästspelar.
Nomad Musikteater
Kl 19-20.30, Väven.
Nomad är en musikalisk berättelse om olika sätt att bo och leva. Föreställningen är baserad på intervjuer som dramatikern Lucia Cajchanova har gjort med artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez.
Lansering av rapporten ”Våld mot samiska kvinnor”
Kl 15.00, Kvinnohistoriskt museum, plan 4, Väven.
Forskargruppen Lávvuo vid Umeå universitet presenterar resultat från forskningsprojektet ”Våld mot samiska kvinnor” som de genomfört på uppdrag av Sámediggi/Sametinget i Sverige.
Lördag 9/3
Boksläpp umesamisk språkbok
Kl 12.00, Tráhppie.
Álgguogåhtie ger ut en bok om de umesamiska verben som de presenterar.
Testa på samiska appar och spel
Kl 12-15, Tráhppie.
Hanna Karolina Schimmer, samisk bibliotekskonsulent, och Magne Lunder visar samiska appar, spel och kreativa pysselaktiviteter.
Föreläsning – exploatering av Sápmi
Kl 14-16, Bio Abelli, Västerbottens museum.
Föredrag och samtal om markexploatering i Sápmi historiskt och i nutid.
Konsert Kajsa Balto med band
Kl 20.00, Studion, Folkets hus.
Konsert med Kajsa Balto med band och Västanå teater om Solens dotter. Dessutom utdelar Såhkie ett ungdomspris.
Söndag 10/3
Samisk mässa
Kl 11-12, Umeå stads kyrka
Prästen Kim Rehnman, leder mässan. Organist är Lisa Oscarsson och diakon Anna Saxin.