Den 18 maj är det återigen dags för Sametingsval. Det är val till det högsta folkvalda samiska organet på svensk sida.
Valet engagerar stort inom Sápmi. Men det finns också de som ifrågasätter vad parlamentet egentligen har för betydelse.
Framtidsnamnet hoppade av
Oscar Sedholm var efter valet 2013, som ledamot för Jakt- och fiskesamerna, den yngsta ledamoten i hela Sametinget. Han beskrevs som ett av framtidsnamnen, en del av nästa generation av Sametingspolitiker. Men efter bara två mandatperioder lämnade han Sametingspolitiken helt och hållet.
– Jag började må väldigt dåligt, jag fick en törn på min mentala hälsa av att sitta där. När man också började inse hur marginaliserat Sametinget är. Det är tomt och meningslöst, säger han i ”15 minuter från Sápmi”.
Fastnade i byråkrati
I dag är han väldigt kritisk till vad Sametinget har utvecklats till. Det är både ett parlament och en statlig myndighet med ansvar över bland annat frågor som berör rennäringen.
Som Sedholm upplevde plenum fastnade debatten i byråkratiska frågor. Han saknade kampviljan för att föra fram samiska röster och representera det som Sápmi står för.
– Jag tycker att Sametinget ska göra allt det som ett folkvalt parlament ska göra. Samla de samiska rösterna, representera, politikutveckla och få till någon form av opinionsutveckling i Sverige, i Norden och i världen för de frågor som är viktiga för vårt folk, säger han.
Forskaren: Svårt att ändra på
Forskaren Ragnhild Nilsson konstaterar att Sametinget inte har särskilt stor möjlighet att ändra något. Det den samiska befolkningen vill se som ett folkvalt parlament är utifrån svenska statens sida någonting helt annat.
– Utifrån statens sida är Sametinget en myndighet som styrs genom lagstiftning, regleringsbrev och budget. Och man har utifrån det en låg grad av självbestämmande.
Hon fortsätter:
– Det finns en väldigt liten möjlighet att göra förändringar. Och man har inte ansvar över de frågor som faktiskt är viktiga för den samiska väljarkåren.
Oscar Sedholm skulle önska att myndigheten helt kopplades bort från Sametinget. Och att det från samiskt håll skulle ställa högre krav på svenska staten.
– Det kom ju att dröja till Stefan Löfven innan en statsminister kom att hälsa på Sametinget. Det är helt sjukt hur lågt prioriterat Sametinget är i Sverige och att vi accepterar det.