I november förra året beslutade regeringen att inrätta en sanningskommision. Tanken är att de ska granska och synliggöra det som har drabbat samerna genom åren.
– Vi behöver öka kunskapen om de historiska oförrätter som begåtts mot urfolket samerna och de trauman som lever kvar idag. Det är grundläggande för att ge samer både kollektiv och individuell upprättelse och för att främja försoning. Ledamöterna kan nu påbörja detta viktiga arbete, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.
”Bredd av kompetens”
Beslut om vilka som ska ingå i kommissionen har fattats i nära dialog med Sametinget. Redan 2019 lämnade Sametinget in en hemställan till regeringen om behovet av en sannongskommission. Sametingets styrgrupp för en sanningskommission, bestående av representanter från alla sametingspartier, har sedan arbetat med frågan.
– Vi har arbetat länge för att ge sanningskommissionen så goda förutsättningar vi kan. Jag är tacksam för samarbetet inom Sametingets styrgrupp. För oss har det varit viktigt att få en bredd av kompetens bland ledamöter och att kommissionen har ett högt förtroende, säger Marie Persson Njajta, sammankallande för Sametingets styrgrupp för en sanningskommission.
Kommissionens uppdrag ska slutredovisas senast den 1 december 2025.
Här är ledamöterna i sanningskommissionen:
Kerstin Calissendorff, justitieråd – ordförande
Anna-Lill Drugge, fil.dr. – ledamot
Gunlög Fur, professor – ledamot
Marie B Hagsgård, internationell expert – ledamot
Patrik Lantto, professor – ledamot
Marianne Liliequist, professor emerita – ledamot
Bertil Marklund, fil.dr. – ledamot
Jonas Monié-Nordin, docent – ledamot
Ulf Mörkenstam, professor – ledamot
Mikael Svonni, professor emeritus – ledamot
Eivind Torp, docent – ledamot
Laila Susanne Vars, fil.dr. – ledamot