Här är stegen till gruvbrytning i Gállok

Uppdaterad
Publicerad

Det är en lång, dyr och snårig process som kvarstår för företaget som vill etablera gruva. Från att regeringen nu gett grönt ljus är det en bit kvar till gruvbrytning kan bli verklighet. Se de olika stegen här.

Detta har hänt:

Regeringen har beviljat bearbetningskoncession för det svenskregistrerade gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines, som ägs av det brittiska bolaget Beowulf Mining. Detta är ett steg närmre gruvbrytning efter nio år i olika instanser där statliga myndigheter gjort olika bedömningar när intressen ställs mot varandra.

Vad innebär regeringens besked?

En beviljad bearbetningskoncession som företaget nu fått och därtill en rad krav som ska uppfyllas för att tillmötesgå samebyarna i området betyder inte att det blir en gruva. Nu väntar en troligtvis lång miljöprocess för gruvföretaget. Grönt ljus från regeringen för bearbetningskoncession är alltså inte samma sak som att gruvbryta, men ger gruvbolaget möjlighet att gå vidare och undersöka om det är ekonomiskt och miljömässigt möjligt att öppna den.

Vad händer härnäst?

Nu ska företaget göra en miljö- och konsekvensbeskrivning (MKB) och detta är en ganska stor process som kan kosta upp emot 100 miljoner kronor att göra. Den tar tid och i den sker ofta en skriftväxling med myndigheter som kan lämna synpunkter. Detta är underlaget till det beslut som sedan ska fattas av mark- och miljödomstolen.

Företaget måste också visa på en slutlig lönsamhetsstudie.

Kan det leda till att det inte blir någon gruva?

Det är först när företaget fått miljötillstånd som kan ligga år bort som nästa steg ska till – finansieringen. En gruva kostar ett antal miljarder och här handlar det om att hitta finansiärer för att det ska gå att starta gruva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.