En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en stor folksamling vid Bokmässan i Göteborg med stånd och utställare, medan den högra sektionen visar Matti Blind Berg, ordförande SSR, i en jacka som står utrustad för kallt väder mot en snöig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SSR-ordföranden Matti Blind Berg är kritisk till att ingen renskötare deltar i diskussionen om renskötsel på bokmässan. ”Ingen är där som representant för en grupp”, försvarar sig arrangören Andreas Johansson Heino, Timbro förlag. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Stefan Karlsson, SVT

Hård kritik mot Bokmässans debatt om renskötsel: ”Dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

”Är renskötarna en liten minoritet med för stora privilegier?”.

Det ska debatteras på ett av Bokmässans seminarier – men ingen renskötare medverkar.

– Jag tycker det är bedrövligt, skitdåligt rent ut sagt, säger Matti Blind Berg, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, SSR.

I sal J1 på Bokmässan i Göteborg hålls under fredagen seminariet ”Samerna – privilegierad minoritet eller utsatt urfolk”.

På agendan står klimatet och den gröna omställningen i norr kopplat till samernas rättigheter. De som ska diskutera är journalisterna PO Tidholm och Ola Wong, ledarskribenten Peter Wennblad och Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Timbro: ”Personer med olika åsikter”

Arrangörerna hakar bland annat på vårens ledarsidesdebatt om renskötarna som en ”samisk adel”. Men ingen av paneldeltagarna representerar renskötseln.

– Det är väldigt symptomatiskt för hur man ser på rennäringen. Man pratar gärna om den och förbi den, men vi blir sällan inbjudna till samtalen. Det tycker jag är dåligt, säger Matti Blind Berg.

Arrangörer för seminariet är tankesmedjorna Katalys och Timbro.

– Vi vill ha med personer med olika åsikter och intressanta tankegångar kring ämnet. Ingen är där som representant för någon grupp, säger Andreas Johansson Heinö, Timbro förlag.

SSR: ”Skitdåligt, rent ut sagt”

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, från partiet Jakt- och fiskesamerna, ingår i panelen. Men inte heller han företräder renskötarna. Det vore fel, menar Matti Blind Berg .

– Jag tycker det är bedrövligt, skitdåligt rent ut sagt. Vad vet han om renskötsel? Han har inte vuxit upp i närheten av den, säger han.

Han fortsätter:

– Jakt- och fiskesamernas politiska inställning bygger på att ta över rättigheter till jakt- och fiske. Det ska byggas någon form av samisk allemansrätt. Men det är ju så att jakten och fisket följer med bruket av landet, och där är det rennäringen som har varit brukare av landet, säger Matti Blind Berg.

Avböjer att kommentera

SVT Sápmi har erbjudit Håkan Jonsson att kommentera kritiken, men han avböjer.

”Jag väljer att inte kommentera då det är på så låg nivå”, skriver han i ett mejl.

Trots kritiken från renskötarhåll, tänker Timbro förlag inte ändra panelens sammansättning.

– Jag är jättenöjd med den panel vi fått ihop. Det kommer att bli ett kul och givande samtal, säger Andreas Johansson Heinö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.