Paneldeltagarna under det omdebatterade seminariet på Bokmässan i Göteborg. Foto: Kajsa Norman/SVT

Starka reaktioner när samiska rättigheter debatterades

Uppdaterad
Publicerad

Det var den på förhand mest omdebatterade programpunkten på Bokmässan i Göteborg.

Känslorna svallade under seminariet ”Samerna – privilegierad minoritet eller utsatt urfolk?”.

– Historieskrivningen har i mångt och mycket blivit ett redskap, sade ledarskribenten Peter Wennblad och möttes av burop från publiken.

Debatten började redan innan seminariet hade påbörjats.

– Jag tycker det är bedrövligt, skitdåligt rent ut sagt, sade Matti Blind Berg, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, efter han läst upplägget för seminariet.

På agendan stod klimatet och den gröna omställningen i norr kopplat till samiska rättigheter. Arrangörerna hakade bland annat på vårens ledarsidesdebatt om renskötarna som en ”samisk adel”.

Två tydliga läger

När seminariet väl började sent på fredagseftermiddagen bildades två tydliga läger på scenen. Ledarskribenten Peter Wennblad och journalisten Ola Wong som ansåg att samerna har för mycket makt. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och juristen Ánde Somby, som talade om motsatsen.

– Om vågskålen är säkerhet och självförsörjande från Kina eller några renar, ja då väljer jag faktiskt inte renarna, sade Ola Wong.

– Vi måste kunna nyttja de marker vi använt sedan urminnes tider, vi vill bara värna om vår kultur, sade Håkan Jonsson.

Möttes av burop

I publiken möttes deltagarna stundtals av en tydlig irritation. När Peter Wennblad talade om att historieskrivningen användes som ett redskap av samer så hördes flera burop. När Wennblad senare under diskussionen avbröt Håkan Jonsson blev sorlet så högt att moderatorn fick lov att byta ämne helt och hållet.

Ola Wong menade att Girjasdomen och språkpolitiken var bevis för att samerna är en privilegierad minoritet. Håkan Jonsson konstaterade tvärtom att det absolut inte går att kalla samer för privilegierade. Och Ánde Somby ifrågasatte varför just samernas mänskliga rättigheter skulle ifrågasättas.

– Vi skulle aldrig ifrågasätta andra rättigheter, men samernas mänskliga rättigheter debatteras ofta, sade Ánde Somby.

Seminariet arrangerades av tankesmedjorna Katalys och Timbro.

En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en stor folksamling vid Bokmässan i Göteborg med stånd och utställare, medan den högra sektionen visar Matti Blind Berg, ordförande SSR, i en jacka som står utrustad för kallt väder mot en snöig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matti Blind Berg, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, om varför han reagerar så starkt mot seminariet på Bokmässan i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Stefan Karlsson, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.