Debatten började redan innan seminariet hade påbörjats.
– Jag tycker det är bedrövligt, skitdåligt rent ut sagt, sade Matti Blind Berg, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, efter han läst upplägget för seminariet.
På agendan stod klimatet och den gröna omställningen i norr kopplat till samiska rättigheter. Arrangörerna hakade bland annat på vårens ledarsidesdebatt om renskötarna som en ”samisk adel”.
Två tydliga läger
När seminariet väl började sent på fredagseftermiddagen bildades två tydliga läger på scenen. Ledarskribenten Peter Wennblad och journalisten Ola Wong som ansåg att samerna har för mycket makt. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och juristen Ánde Somby, som talade om motsatsen.
– Om vågskålen är säkerhet och självförsörjande från Kina eller några renar, ja då väljer jag faktiskt inte renarna, sade Ola Wong.
– Vi måste kunna nyttja de marker vi använt sedan urminnes tider, vi vill bara värna om vår kultur, sade Håkan Jonsson.
Möttes av burop
I publiken möttes deltagarna stundtals av en tydlig irritation. När Peter Wennblad talade om att historieskrivningen användes som ett redskap av samer så hördes flera burop. När Wennblad senare under diskussionen avbröt Håkan Jonsson blev sorlet så högt att moderatorn fick lov att byta ämne helt och hållet.
Ola Wong menade att Girjasdomen och språkpolitiken var bevis för att samerna är en privilegierad minoritet. Håkan Jonsson konstaterade tvärtom att det absolut inte går att kalla samer för privilegierade. Och Ánde Somby ifrågasatte varför just samernas mänskliga rättigheter skulle ifrågasättas.
– Vi skulle aldrig ifrågasätta andra rättigheter, men samernas mänskliga rättigheter debatteras ofta, sade Ánde Somby.
Seminariet arrangerades av tankesmedjorna Katalys och Timbro.