Tina Harnesk och nya boken Mödramärg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tina Harnesk om nya boken ”Mödramärg” och om varför den är mörkare än debuten. Foto: Ida Åstot

Harnesk är tillbaka: ”Svenska folket behöver en käftsmäll”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes debutbok utsågs till årets bok och rönte stora framgångar.

Nu är Tina Harnesk tillbaka med en mörkare mer komplex historia.

– Jag tänkte att både svenska folket och samerna behöver en käftsmäll, säger hon till SVT Sápmi.

Hyllningarna av debuten ”Folk som sår i snö” ville aldrig ta slut. Bonniers bokklubbar utsåg den till ”Årets bok”. Adlibris utsåg den till ”Årets debut”. Boken har översatts och sålts till 20 länder – och under lång tid har den legat högt på försäljningslistorna i Sverige.

– Det känns overkligt. Det känns lite som om man nästan har fått mer än man har bett om, sade Tina Harnesk till SVT Sápmi då.

”Inte lika arg”

Nu, två år senare, är Tina Harnesk tillbaka med sin andra bok ”Mödramärg”. Den här gången skriver hon om sin egen lulesamiska släkts öden – om än invävt i en fiktiv berättelse om en gruva som hotar trakten.

Parallellerna till dagens debatt kring gruvplanerna i Gállok går inte att komma ifrån. Och det är medvetet politiskt, enligt författaren.

– Jag var inte alls lika arg när jag skrev ”Folk som sår i snö” som jag var när jag läste på och gjorde research, och när jag skrev den här. Det har varit svårt, samtidigt som det är lite naturligt för mig att vara humoristisk om det svåra, säger hon.

Har utgått från protokoll

Boken följer två kvinnoöden i två tidsåldrar. Den ger inblick i en dåtid och väver samman detta med en parallell historia i nutid. I fokus står både moderskap och exploateringen av Sápmi.

Bland annat skildrar hon grymheter som utspelade sig på 1600-talet i Jokkmokks-fjällen.

– I dåtidsavsnitten har jag utgått från protokoll och böcker som jag har hittat. Jag har försökt hålla mig väldigt nära sanningen. Det är nästan bara huvudpersonen jag har modulerat ihop, dåtidskapitlet är verkligen nära hur det såg ut.

Se intervjun med Tina Harnesk i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.