Fjällturismen i Jämtland har ökat vilket har påverkat både rennäringen och naturen negativt. Därför har förutsättningarna för vandrare och besökare förändrats i området kring Jämtlandstriangeln.
Från och med årsskiftet gäller det nya avtalet som reglerar Svenska turistföreningens verksamhet i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Avtalet har väckt starka reaktioner på sociala medier och kommentarsfält hos medier.
– Jag blir fruktansvärt irriterad över de här människorna som har publicerat något men inte tar ansvar över att moderera ett kommentarsfält som uppenbarligen har genererat massor med klick för de här journalisterna och medierna. Det blir en väldigt stor snedvridning, en sida får uttrycka sig ohämmat och vi samer kan inte gå in och besvara varenda enskild kommentar. Det är inte vårt jobb, säger renskötaren Anja Fjellgren Walkeapää.
Tidningschefen svarar
Kristina Forsström, chefredaktör på Östersundsposten, tycker det är ett ett svårt problem att lösa.
– En tidning har såklart ett stort ansvar för hur tidningens kommentarsfält ser ut. Det svåra när man sköter det löpande är att varje kommentar för sig kan vara okej, alltså den bryter inte mot några regler, men när man i efterhand ser många kommentarer sammanlagt så kan man uppleva att det tillsammans blir någonting annat.
Anja Fjellgren Walkeapää önskar att länsstyrelsen gick in och tog mer ansvar i frågan.
”Borde se över sitt ansvar”
– Jag tycker att länsstyrelsen borde se över sitt ansvar och kolla på vad naturen kan bära. Men i dag har det blivit så att det är samebyarna som får bära det ansvaret gentemot att skydda naturen, bevara den, se till så att man inte håller på med alla möjliga aktiviteter.
Vad skulle du vilja skicka med till dem som nu har ansvar för plattformarna?
– Man får ju ha en åsikt men nånstans övergår den åsikten till att det blir hat, hot eller diskriminering och då måste de som äger plattformarna ta sitt ansvar och titta över: vad tycker i är okej och inte.