Han kan bli den första samiska politikern i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 250 år sedan sist en samepolitiker satt på en ordinarie plats i Sveriges riksdag. Men i höst kan det bli ändring på det.

Med plats sex på Miljöpartiets rikslista satsar Henrik Blind allt för att ta sig till riksdagen. 

– Det är en wow-känsla, säger han till SVT Sápmi.

Från år 1602 och över 160 år framåt satt samiska representanter på vikta platser i riksdagens bondestånd. Det framkommer i Lilian Ryds och Tomas Cramérs bok om samernas juridiska historia.

Skälet var då att kung Karl ville visa att lappmarken var befolkad av människor med lagliga rättigheter, riktiga svenska medborgare. Men sedan dess har det gått 250 år utan samisk representation i riksdagen. Ingen har någonsin legat tillräckligt högt på vallistorna för att kunna ta sig in på en ordinarie riksdagsplats.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Efter 20 år i kommunpolitiken

Men det kan ändras i år. Henrik Blind har arbetat politiskt på kommunalnivå i 20 år. Nu är det första gången han på allvar satsar på att komma in i riksdagen. Han är nummer sex på Miljöpartiets rikslista.

– Det är en wow-känsla. Två partiledare, två kulturministrar, en riksdagsledamot och sen jag, säger Henrik Blind med ett leende när han tittar på valsedeln.

Inför årets val till riskdagen, så är det 23 stycken av totalt 191 samiska kandidater som kandiderar till riksdagen. Miljöpartiet har flest samiska riksdagskandidater av riksdagspartierna – sex stycken. Liberalerna är ensamma om att inte ha en enda samisk riksdagskandidat.

”Svårt att komma in som miljöpartist”

Men Henrik Blind kan falla på målsnöret på grund av att han ställer upp för just Miljöpartiet, konstaterar SVT Sápmis valexpert och statsvetare Ragnhild Nilsson.

– Miljöpartiet är ett av de partier som har lågt väljarstöd i norra Sverige och i Norrbotten framförallt, samt har hängt på gärdsgården på att komma in i valet. Vi vet att det är svårt att komma in som miljöpartist, om man inte står i det absoluta toppskiktet säger hon.

”Svårt att komma in som miljöpartist, men det finns en möjlighet”, säger SVT Sápmis valexpert Ragnhild Nilsson om Henrik Blinds chanser att komma in i riksdagen. Foto: Steafan Karlsson/SVT Sápmi

Hon fortsätter:

– Men det finns en möjlighet, även om de största väljarbaserna finns i storstäderna och att de kommer att rösta på sina kandidater i första hand. Det är väldigt svårt att säga hurvida han kommer in eller inte.

Kritik mot synen på vindkraft

Många samiska väljare har också framförr kritik till Henrik Blind när det gäller Miljöpartiets syn på vindkraft och i drivmedelsfrågan.

– Det viktiga är att det ska finnas ett parti som har samma syn och tankesätt som vi samer. Jag förstår att det finns rädsla för det, men på senare år har vi tryckt på att vindkraften ska ökas kring kusterna, säger Henrik Blind.

I valet 2018 var det två samiska kandidater som kom in som ersättare i riksdagen, det var Robert Lund (SD), Boden och Daniel Johansson (V) i Storuman.

Här är alla samiska riksdagskandidaterna:

Miljöpartiet:

Mårten Johansson, Lycksele

Henrik Blind, Jokkmokk

Marie-Helena Fjällås, Stockholm

Karin Thomasson, Östersund

Olof Johansson Rago, Härjedalen

Agneta Granström, Boden

Vänsterpartiet:

Liz-Marie Nilsen, Luleå

Daniel Johansson, Storuman

Bengt-Erik Näslund, Vännäs

Mikael Jakobsson, Lycksele

Karl Sandström, Karlstad

Moderaterna:

Veronika Håkansson, Storuman

Elli-Mari Lundgren, Umeå

Jannis Erik Granberg, Falun

Elisabeth Kråik, Härjedalen

Socialdemokraterna:

Inger-Ann Omma, Lycksele

Maria Gardfall, Storuman

Centerpartiet:

Maria Kristoffersson, Vilhelmina

Kristina Axelsson, Sorsele

Kristdemokraterna:

Krister Puonu, Kiruna

Tina Andersson, Härjedalen

Sverigedemokraterna:

Robert Lund, Boden

Cristian Haglund, Sundsvall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet