Olle Utsi i Vájssáluokta, står vid Áhkájávrres strand och visar båten som har en stor spricka i botten samt två hål.
– Båten har legat och slagit mot vassa stenar. Mina kusiner hade lite plast, så att vi kan repa båten. Annars tar man sig inte hem, säger han.
Vájssáluokta, som är en av Sirges samebys sommarvisten ligger vid Áhkájávrres södra strand. Båten är livsviktig för dem. På norra sidan slutar bilvägen vid Ritsem och båten är ett bra transportmedel. Sjön dämdes i Suorva för snart 100 år sedan. Áhkájávrre och Stora Luleälven är en av Sveriges största vattenkraftssystem och företaget Vattenfalls viktigaste älv för produktion av vattenkraft.
”Man blir så förbannad!”
De renskötande samerna i Vájssáluokta är van vid olika vattennivåer. De har under årens lopp varit tvungen att flytta sina boplatser högre och högre upp från sjöstranden, då stränderna eroderar när det är höga vågor.
– Man blir så förbannad. Snart har vi ingenstans att ställa båtarna längs stranden om det kommer mer vatten, säger Olle Utsi som bott hela sitt liv i Vájssáluokta.
Måste ni själva bekosta reparationer eller betalar Vattenfall?
– Jo, nog är det vi själva som betalar. Vi har tidigare försökt få Vattenfall att ordna med till exempel pirar som skydd, men där har vi inget att hämta.
Maxgränsen inte nådd
Även om det är mycket vatten, så är inte högsta tillåtna gräns nådd – det är cirka en meter kvar.
– Så här mycket vatten brukar det vara först under hösten, men då är ju inte vi här. Det handlar om säkerhet, säger Olle Utsi
Det är inte bara Olle som reagerat. SVT Sápmi har även pratat med både andra båtförare, helikopterpiloter och boende i området som vittnar om den höga vattennivån.
I klippet visar Olle Utsi båtens skador.