Pirita Näkkäläjärvi kramar om tidigare ordföranden Tuomas Aslak Juuso efter beslutet. Foto: Vesa Toppari / Yle

Hon blir ny ordförande för Sametinget på finsk sida

Publicerad

Pirita Näkkäläjärvi är ny ordförande för Sametinget på finsk sida.

Hon vann kampen om makten mot Anni Koivisto.

– Det är ett stort förtroende, säger hon till Yle.

Sametinget på finsk sida har en ny ordförande. Med rösterna 13-8 så vann Pirita Näkkäläjärvi mot Anni Koivisto.

Näkkäläjärvi är inne på sin tredje mandatperiod i Sametinget där hon förra mandatperioden var ordförande för kulturnämnden. För närvarande arbetar hon som doktorand vid Sibelius-Akademin.

– Jag vill vara ordförande för alla samer. Jag hoppas att jag är värd ert förtroende, sa Näkkäläjärvi i sitt tal, enligt Yle Sápmi.

”Stor ära”

Hon betonar att ordförandeskapet är en stor ära för henne.

– Det är förstås en stor ära att få leda samiskt samarbete. Det är ett stort förtroende och jag tar emot det med stor ödmjukhet, säger hon till Yle och fortsätter:

– Det viktigaste är att vi för det samiska språket vidare till kommande generationer. Alla traditionella näringar måste stärkas, och jag vill också komma med nya idéer om hur vi kan överleva här i Sápmi och för samerna i hela Finland för att bevara vår kultur in i framtiden.

Tuomas Aslak Juuso som var ordförande för den föregående valperioden fortsätter nu som andre vice ordförande för den nya valperioden. Leo Aikio, som var andre vice ordförande, valdes nu till förste vice ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.