Filmregissör, aktivist och nydebuterad författare – ja, grönländska Aka Hansen kan tillskriva sig många titlar. Hon är en del av dekolonisering- och självständighetsrörelsen, en rörelse som hamnat i internationellt rampljus efter de senaste veckornas utspel från Donald Trump.
– Sanningen är att den här kampen startade innan jag föddes, det är vad mina föräldrar och mina föräldrars föräldrar kämpade för.
När SVT Sápmi träffar henne på ett kafé i Nuuk visar hon upp filmer och texter från sitt Instagramkonto som hon delat de senaste veckorna. Hennes texter om självständighet och synen på grönländare har publicerats i stora internationella medier.
– Jag vill erbjuda ett alternativ till bilden av mitt folk, inuiterna, som man ofta ser i media och på film.
”Det handlar om rättigheter”
Grönland har sedan 1979 sin egen regering inom Rigsfællesskabet, men flera ansvarsområden tillhör fortfarande danska Folketinget. Enligt 2009 års självstyrningslag så är det upp till grönländska folket, att bestämma över när de vill bli självständiga.
– Från mitt perspektiv så handlar det om rättigheter, de rättigheter vi borde ha men inte har. Danmark pratar för oss, men de vet inte hur vi lever eller vad vad våra värderingar är. Det tycker jag är väldigt märkligt.
”Vi måste vara tacksamma”
I november släppte Aka Hansen sin bok ”Manifesti”, en blandning mellan längre texter, dikter, bilder och sociala medier-inlägg, som speglar hennes kamp för urfolken i Arktis.
– Manifesti innehåller mina drömmar om framtiden och tankar om dekoloniseringen. Det är ilska, skam och förtvivlan.
Hansen pekar på att många runt henne har behövt omvärdera vilka de är och vad de har lärt sig om sig själva, något hon menar är en effekt av dekoloniseringsprocessen.
– Vi har växt upp i en värld där vi fått höra att vi måste vara tacksamma för att vi har blivit räddade genom koloniseringen.
Hon fortsätter:
– När jag skrev boken tänkte jag ofta på alla kvinnor som växt upp på Grönland utan rättigheter. Om jag kunde så skulle jag dedikera boken till alla dem.