Mica Vesterlund tar prover på ackjor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tas prover på ackjorna som finns på Ájtte museum i Jokkmokk. Foto: Elina Kuhmunen, Ájtte/SVT Sápmi

Hon reser runt i Sverige och sätter ackjor under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Masterstudenten Mica Vesterlund reser runt i Sverige för att ta prover på ackjor som finns på olika institutioner och museer.

Hon gör det som en del av ett projekt att undersöka kulturarvet som kommer fram på grund av smältande glaciärerna och snöfläckar i Sápmi.

Forskningen om ackjor är Mica Vesterlunds masterarbete inom laborativ arkeologi. Och det finns mycket hon vill veta om dem.

– Vi är ju intresserade av att se om det finns skillnader i bruk, om det finns geografiska skillnader och kronologiska skillnader, säger Mica Vesterlund.

En liten träbit kan berätta mycket

Ackjorna kommer att studeras grundligt med olika typer av analyser. Genom en liten träbit går det att få ut mycket information, allt ifrån tillverkning, behandling och ålder.

– Träproverna kommer också att kol14 dateras för att ta reda på hur gamla dom är och under vilka tidsperioder man har använt ackjorna, berättar Vesterlund.

Masterstudien är en del av projektet GLAS -Glaciärarkeologi i Sápmi, vars syfte är att undersöka kulturarvet som kommer fram på grund av smältande glaciärerna och snöfläckar i Sápmi.

– I samband med inventeringar till fjälls runt glaciärer och snölegor så har det påträffats rester från ackjor. Så syftet har då varit att kunna göra ett översiktligt arbete för att få ut mer information om ackjorna.

Ájtte välkomnar studien

Ett av museerna de nyligen besökt är Ájtte i Jokkmokk som välkomnar studien, eftersom den kan ge viktig information till deras samling.

– Det är ju lite olika hur mycket uppgifter som vi har om ackjorna. Så det finns absolut luckor, i våra uppgifter som vi då är jätteglada att vi får in, säger Göran Sjöberg, enhetschef på Ájtte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.