• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Jonna Blind tog VM-guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Blind är stolt efter hennes första VM-guld i armbrytning som hon drömt om att vinna i elva år. Foto: SVT

Jonna Blind efter VM-succén: ”Varit mitt mål i elva år”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Blind har uppnått sin stora dröm – att vinna VM-guld.

Nu är hon tillbaka hemma i Luleå med siktet inställt på att ta nya medaljer i framtiden.

– Nu får jag bli som Heidi Andersson som tog elva VM-guld, säger hon.

För en dryg vecka sedan avgjordes VM i armbrytning i Grekland och det blev stor succé för Jonna Blind som tog både guld och silver på mästerskapet.

Nu är hon hemma i Sverige igen och med några dagars distans så börja hon förstå vad hon faktiskt åstadkom.

– Det känns skönt att ha landat hemma i Sverige men jag har inte landat riktigt själv i hela upplevelsen och känslan ännu. Jag är både stolt, glad och lite överväldigad, säger Jonna Blind till SVT Sápmi.

Och kanske är det hennes samiska bakgrund som gjort att hon nu kan titulera sig världsmästare. Hon menar att den varit viktig i hennes karriär.

– Min samiska bakgrund har kunnat hjälpa mig i armbrytningen. Både med det mentala, att man slutar när det är klart, men också kring matkultur där jag lärde mig redan som barn att äta ordentligt. Men sedan också renskötselarbetet som jag tror lagt en bra grund för min grundstyrka.

”Får bli som Heidi Andersson”

Jonna Blind har tidigare vunnit SM-guld, samt tagit bronsmedaljer i både EM och VM. Men att äntligen få ta guldet i ett stort mästerskap är det som toppar allt annat i karriären.

– Det här har varit mitt mål i elva år och nu har jag lyckats nå det.

Vad skulle kunna toppa det här nu?

– Bra fråga, det kanske är att bli som Heidi Andersson som tog elva VM-guld, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Men det kommer fler mästerskap och man kan sikta på att bli flerfaldig världsmästarinna eller så kan man sikta på att ta EM-guld. Sedan är armbrytning en sport där man kan hålla på länge bara man håller sig hel.

En sak är hon säker på i alla fall, karriären är långtifrån över.

– Det är för roligt för att sluta, säger Jonna Blind.

Jonna Blinds bästa tips för att börja med armbrytning

1) Dyk upp på en träning och våga. Man kan ta med sig en kompis som är ungefär lika stor som en själv om man är lite osäker.

2) Att man lyssnar på tipsen som man får, man kommer få olika tips från alla man kör med. Man ska också köra med så många som möjligt och gör tipsen till sina egna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.