• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Spencer Colby

Kanada skyldiga urfolken 580 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas skulder till urfolket fortsätter att växa.

På åtta år har summan sju dubblats till 76 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 580 miljarder kronor.

– Det är oroväckande, säger riksdagens budgetansvarige Yves Giroux.

Staten i Kanada fortsätter vara skyldig ursprungsbefolkningen i landet enorma summor.

Det efter bland annat rättsfall som vunnits av urfolken. Enligt den senaste ekonomiska sammanställningen har skulden sju dubblats sedan Justin Trudeau blev premiärminister 2015. Skulden ökat från elva miljarder kanadensiska dollar till närmare 76 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 580 miljarder svenska kronor, rapporterar CBC News.

– Det är lite oroväckande att de har ökat så mycket. Man skulle kunna tro att skulle sluta växa efter att regeringen har förbättrat sina relationer med ursprungsbefolkningen, säger Yves Giroux, riksdagens budgetansvarige.

”Vi har varit konsekventa”

Men Gary Anandasangaree från Kanadas liberala parti och ansvarig minister för relationerna mellan urfolken och staten, tycker trots allt att framsteg har gjorts.

– Jag är inte förvånad. Jag tror att det är en del av den försoningsprocess som vi har inlett. Vi har varit konsekventa när det gäller att se till att tidigare skador åtgärdas, säger han.

Lori Idlout, parlamentsledamot för Nunavut, håller inte med.

– Det betyder att Kanada fortfarande genomför sin folkmordspolitik, säger hon.

Fick igenom stor stämning

Cindy Blackstock har i mer än 30 år kämpat för ursprungsbarns rättigheter i Kanada och vann ”Barnens nobelpris” tidigare i år.

– När en trovärdig rapport kommer fram och den visar att det finns en orättvisa, bör deras första reaktion vara att åtgärda problemet, istället för att bekämpa offren, säger hon.

Hon var en av dem som drev rättsfallet mot Kanada som tidigare i höstas ledde till att landet ska betala 23 miljarder kanadensiska dollar i kompensation för den diskriminering staten utsatte urfolken för.

– Hade staten gjort det rätta år 2000 hade de inte behövt betala ut de pengarna i ersättning och barnen skulle inte ha förlorat sin barndom, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.