• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör artisten Maxida Märak om sitt engagemang i klimatet. Foto: Anna-Maria Ahlén, SVT Sápmi

Climate Live – Klimatkonsert med många starka urfolksröster

Uppdaterad
Publicerad

Maxida Märak, Sofia Jannok och Jon Henrik Fjällgrens framträdanden, samt Sáminuorras Julia Rensberg och Alva Fjellström tal väckte starka känslor och jubel under lördagens klimatkonsert i ett fullsatt Kungsträdgården mitt i Stockholm.

– Jag har skrivit en låt just för det här tillfället som heter ”Nu brinner ängarna”. Det är nu det händer. Vi står med kniven mot strupen nu. Klimatet är inte något som kommer att förändras, utan vi är redan där, säger artisten Maxida Märak.

– Vi måste ta ansvar med den maktposition man har, för det är vår framtid vi pratar om.

I över 40 länder arrangerades under lördagen klimatkonserter, Climate Live. Initiativtagare var organisationen för skolelevers klimatdemonstrationerna, Friday For Future, som grundats av Greta Thunberg.

De vill rikta uppmärksamhet på att klimatfrågan är brännande, att medvetenheten om klimatkrisen måste stärkas, samt att urfolken drabbas hårt, men att urfolken också har svar på hur klimatkrisen kan hanteras. Och budskapet till FNs klimatkonferens 2021 i Glaskow som börjar om två veckor var tydligt: politikerna måsta agera nu.

Inte bara några av svenska Sápmis främsta artister deltog, utan också en stor del av den svenska artisteliten till exempel First Aid Kit, Markus Krunegård och Silvana Imam.

Har artister ett särskilt ansvar?

– Absolut, ju mer makt du har, desto större ansvar har du. Jag är fullt medveten om att folk agerar efter vad man säger och det man gör. Då måste man vara lyhörd emot det och göra rätt för sig, säger Maxida Märak.

Urfolkskunskap är en av lösningarna ur klimatkrisen berättar två av de första talarna, Sáminuorras Julia Rensberg och Alva Fjellström.

– Klimatförändringarna påverkar min framtid, om jag ska kunna vara renskötare som jag önskar att vara, säger Alva Fjellström och berättar vidare:

– Om klimatförändringarna fortsätter kommer de också att påverka hela den samiska kulturen.

Men där var inte bara samiska urfolksröster utan också Adriani Maffioletti taltade. Hon är aktiv i Fridays For Future och är från Amazonas urfolk i Brasilien.

– Urfolken har levt med naturen i hundratusentals år. Sitt och lyssna på oss. Vi kan ta hand om jorden på ett bra vis. Vi är bara 5 procent av världens befolkning men ansvarig för 80 procent av planetens biologiska mångfald, säger Adriani Maffioletti och fortsätter.

– Vi vill inte bara att ni ska vara tacksamma, vi vill också att ni ska hjälpa oss och försvara oss. Vi måste rädda jorden, den ger oss liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.