Gaskelante, som utställningen kallas, betyder ungefär ”mellanlandet”. Det är även det sydsamiska namnet på Middagsfjället, beläget i västra Jämtland. Det var där Malin Ståhl efter en veckas vistelse på kulturstipendium fann sin inspiration till projeket.
Konstutställningen kan besökas redan nu men kommer även att byggas ut över tid. Det kommer bli sammanlagt fyra olika berättelser och konstnärliga tolkningar av dessa.
– Jag ville föra in ny kunskap under utställningens gång, förklarar Malin Ståhl
Renen i fokus
Under tisdagens evenemang påbörjades del två av fyra. Berättare denna gång var Inger-Helen Gråik och nedtecknaren och konstnären Tomas Colbengtsson.
Inger-Helen Gråik berättade under samtal med Malin Ståhl om sina erfarenheter som renskötare inom en sydsamisk sameby. Fokuset var främst på renen och naturen. Hon valde bland annat att lyfta frågan om det majoritetsperspektiv genom vilken hon menar att våra moderna kartor är utformade. Hon visade även på kontrasten i hur landskapet istället ser ut när det tolkas ur renens perspektiv.
Skapande efter samtalens slut
Tomas Colbengtson satt under kvällen bland åhörarna och tog in samtalen som pågick. Planen är att han sen ska använda sig av sina tankar och känslor kring kvällen för att skapa nästa påbyggnad av utställningen.
– Det blir ett sätt att revitalisera och hitta nya samtida uttryck, reflekterar Tomas Colbengtsson