Del av konstutställning av Lisa Vipola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den kritiserade konstnären Lisa Vipola ställer ut konstverk som är inspirerade av samisk kultur och konst. Foto: Privat/ Louise Lindvall

Kontroversiella konstnären Vipola ställer ut igen med samiskt tema

Publicerad

Konstnären Lisa Vipola ställer ut på Konsthallen Väst på fjället i Bjurholm. Den här gången med utställningen: ”Jag är en noaidi”.

Den nittonde juli slog konsthallen ”Väst på fjället” upp dörrarna för tre nya utställningar.

Konstnärerna Lisa Vipola, Josefine Östlund och Vanja Lindberg ställer ut sina verk i Karlsbäcksskolan utanför Bjurholm under tre helger.

– Det är tre superintressanta utställningar som ställer frågor på olika sätt kring hur vi värderar saker och om ordningar och hierarkier i samhället, säger, Louise Lindvall, curator på Väst på fjället.

Kritiserats tidigare för plagiat

En av konstnärerna är Lisa Vipola, som med sin tidigare konst bland annat kritiserades av Sameslöjdsstiftelsen för att ha plagierat Sámi Duodji märket.

Den här gången är Vipola aktuell med utställningen ”Att bli en nåjd/noaidi”, som är en instruktion till hur man blir en nåjd/noaidi.

Vipola visar bland annat upp ett skelett gjutet i benlim och videoessän Hollow Bones, som handlar om hur man urholkar benen för att komma åt sitt ego.

Menat att väcka känslor

Väst på fjällets curator är medveten om att Lisa Vipolas verk kan väcka och har väckt känslor tidigare.

– Att konst väcker känslor är ju i sig inget dåligt, tvärtom är det en av konstens viktigaste uppgifter att mana oss till reflektion över våra tankar, idéer och hur vi ser på världen, säger Louise Lindvall.

SVT Sápmi har försökt nå Vipola för en kommentar, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.