I förra veckan samlades flera samebyar från Norrbotten i Gällivare för att diskutera ett nytt sätt att inventera järv genom DNA-prov.
Det var uppe på agendan redan för ett år sedan där Sametinget och Naturvårdsverket har ett arbete för att förbättra järvinventeringen i landet.
Dagens system går ut på så kallad lyinventering, där man ska hitta järvlyan och den ska godkännas av Länsstyrelsens personal. Berörda samebyar får sedan ersättning för de lyor som hittas i samebyns renbetesområde.
Samebyar kritiska
Men flera samebyar har varit kritiska till det nya DNA-systemet där man ska registrera järv via en app.
– Det är inte längre rovdjuren man registrera utan man vill mer registrera samerna som är ute med appar, säger Stig Allas, inventeringssamordnare Talma sameby och fortsätter:
– Samtidigt styr man inte sina naturbevakare ordentligt, fartyget saknar en kapten. Det ska styras hårt när man är ute i fältet.
Alexander Winiger är inventeringsansvarig för stora rovdjur i Norrbotten på länsstyrelsen och han förstår problematiken.
– Vi förstår absolut olika frågeställningar kring det här med sekretess och integritetsfrågor. Det är det vi har diskuterat för- och nackdelar med olika lösningar, säger han.
Orolig att uppgifterna sprids
Stig Allas vill att man hittar ett annat sätt att gå vidare.
– Det här med att registreras som upphittare, det är många samebyar som har avstått från att vara med i det.
Hur vill ni att det ska fungera?
– Ska man inventera med DNA så ska inte appar registrera exakt var och när man har varit någonstans, för det är risk att de här uppgifterna hamnar var som helst, säger han.