Institutet för mänskliga rättigheter efterlyser ett förslag som är anpassat efter Girjasdomen och som tar bort brister i nuvarande lagstiftning. Foto: Anders Wiklund/TT

Kritik mot Renmarkskommittén från flera remissinstanser: Tar inte sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Renmarkskommittén borde lämnat ett lagförslag anpassat efter Girjasdomen. Det anser Institutet för mänskliga rättigheter.

Nu läggs i stället ansvaret på samebyarna att kräva sin rätt, skriver institutet i ett remissvar.

Renmarkskommittén har i uppdrag att lämna förslag till en ny renskötsellag. Delbetänkandet har fått kritik från flera remissinstanser. Här är några exempel:

Institutet för mänskliga rättigheter: ”Staten har skyldigheter”

Att Renmarkskommittén avstår från att lämna ett förslag som tar bort bristerna i lagstiftningen är inte acceptabelt, menar Institutet för mänskliga rättigheter i sitt remissvar.

Att avstå från det bara för att frågan är svår och obekväm, tar inte bort statens skyldigheter, menar institutet och efterlyser ett lagförslag som är anpassat efter Girjasdomen.

Konsekvensen blir nu att Renmarkskommittén lägger bördan på samebyarna att själva driva frågan i domstol.

Svenska Jägarförbundet: ”Urvalet på fakta är skevt”

En annan instans som riktat kritik är Svenska Jägarförbundet, som anser att slutsatserna i delbetänkandet är felaktiga och ensidigt har en utgångspunkt i rennäringens behov.

Förbundet menar att urvalet av fakta är skevt och ställer sig inte bakom de förslag som presenterats. En ny lagstiftning borde gälla minst lika länge som frågan har utretts – ett halvt sekel – anser Svenska Jägarförbundet.

Försvarsmakten: ”Vi ska kunna öva där vi vill”

Nato-inträdet och det utökade samarbetet med USA innebär att försvarsmakten vill kunna öva oftare, över större områden och på nya platser.

Försvaret har inga synpunkter på befintligt förslag men anser att det behövs en lagstiftning som säkerställer deras behov att bedriva verksamhet.

Bergsstaten: ” Området är viktigt för en grön omställning”

Målet med en ny lagstiftning för renskötsel och samiska rättigheter måste vara att det den ska stå sig över tid. Bergstaten anser att en sådan förändring kommer ha en stor påverkan på övrig befolkning och det får konsekvenser för andra näringar.

Området är viktigt för Sverige och Europa, för att kunna genomföra den gröna omställningen.

Totalt har 119 instanser uppmanats att svara. Hittills har 95 av dem yttrat sig. I maj 2025 kommer Renmarkskommitténs slutbetänkande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.