Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matti Blind Berg är kritisk till att ingen enskild sameby har fått yttra sig gällande Renmarkskommitténs delbetänkande om jakt och fiske i renbetesland. Foto: SVT

Beslut tas om jakt på renmark – utan att blanda in samebyarna

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 remissinstanser har uppmanats att svara på Renmarkskommitténs delbetänkande om jakt och fiske.

Men inte en enda enskild sameby står på listan, vilket SSR nu kritiserar.

– Man vill köra över renskötseln, säger förbundsordföranden Matti Blind Berg.

I vintras skickade regeringen ut Renmarkskommitténs delbetänkande om jakt och fiske i renbetesland på remiss.

Totalt uppmanades 119 remissinstanser, som organisationer och myndigheter, att svara på remissen som skulle vara inne senast den 10 juni. Men ingen enskild sameby stod med på listan. Enbart paraplyorganisationen Svenska Samernas Riksförbund, SSR, är remissinstans.

– Det är märkligt att man starta en stor utredning om samebyarnas framtid, när samebyarna själva inte är involverade och inte har insyn i utredningen, säger Matti Blind Berg, SSR:s förbundsordförande och fortsätter:

– Problemet är väl att man vill köra över renskötseln, samebyarna läggs åt sidan.

”Kan inte svara på det”

Tomas Lindman är departementsråd och chef för enheten för fiske, jakt och rennäring vid Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

– Jag kan inte svara på varför samebyarna saknas i det här fallet, säger han.

Varför det har blivit så här kan han inte svara på.

– Jag kan faktiskt inte kommentera kring det, eftersom jag inte har den bakgrunden hur man resonerade när man skickade ut remissen. Jag tror det görs en ny bedömning varje gång man ska skicka ut en remiss, då kommer man nog att reflektera om det var några viktiga man missade förra gången.

Renmarkskommittén tillsattes av regeringen sommaren 2021 och har i uppdrag att lämna ett förslag till en ny renskötsellag där kommitténs uppdrag ska slutredovisas till regeringen senast den 20 maj 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.