KulturSápmi i Jokkmokk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Samerådets president Áslat Holmberg om KulturSápmi. Foto: Ida Åstot

KulturSápmi i Jokkmokk lockar många: ”Konceptet är starkt förankrat”

Publicerad

För femte gången arrangeras nu KulturSápmi av Samerådet.

Där samlas folk för att diskutera och inspirera varandra.

– Konceptet är starkt förankrat, säger Samerådets president Áslat Holmberg.

Den här veckan pågår konferensen KulturSápmi som arrangeras av Samerådet i Jokkmokk.

Det är en mötesplats för konstnärer och kreativa personer där de kan mötas, diskutera och få inspiration av varandra över riksgränserna.

– Jag tycker det är viktigt att erbjuda en mötesplats för kulturarbetare där de kan träffas och dela med sig av sina olika erfarenheter. Att träffas är en av de viktigaste delarna i den här konferensen och jag ser framemot att de olika diskussionerna, bland annat om konstkritik, som det hörs lite om i Sápmi, säger Samerådets president Áslat Holmberg.

”Konceptet är starkt förankrat”

Konferensen arrangeras nu för femte gången och cirka 160 personer deltar.

– Det centrala för Samerådet är att knyta kontakter över riksgränserna och det finns inte så många kulturella arenor för att träffas över riksgränserna, säger Áslat Holmberg och fortsätter:

– Konceptet är starkt förankrat, deltagarregistreringen fylldes redan i våras och bara det visar hur populär den har blivit. Vanligtvis brukar samer inte veta vad de ska göra om två veckor och den här gången var alla platser bokade flera månader innan, det tycker jag är ett bra tecken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.