I bilder som Survival International filmat, kan man se ett tiotal människor som tagit sig till strandkanten nära byn Monte Salvado.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I bilder som Survival International filmat, kan man se ett tiotal människor som tagit sig till strandkanten nära byn Monte Salvado. I klippet: Jonathan Mazower, vid Survival International, om bildernas betydelse. Foto: Survival International

Urfolket anföll skogsarbetare med pil och båge

Uppdaterad
Publicerad

Minst två skogsarbetare har dödats efter ha arbetat i Amazonas.

De ska ha blivit attackerade med pilar från ursprungsbefolkningen Mascho Piro, skriver Reuters.

Händelsen utreds nu av myndigheterna.

Stammen Mascho Piro består av cirka 750 personer och bor långt in i en avlägsen del av Amazonas regnskog i Peru.

Efter att ha hållit sig undan i 100 år så visade nya bilder, som Survival International filmat, i somras ett 30-tal medlemmar från stammen som syntes på en strand nära byn Monte Salvado i jakt på mat.

”Det är oroande”

Bilderna blev startskottet på en debatt om vad som egentligen händer i regnskogen då peruanska regeringen har låtit flera skogsbruksföretag avverka skog i det området är urfolket bor.

– Det är oroande för de här bilderna visar att det här inte är någon tom regnskog, det är människors hem, sade Jonathan Mazower, vid Survival International, då.

Han varnade för att en fortsatt avverkning kan leda till att urfolket drabbas av en epidemi. En vanlig förkylning kan vara dödlig då urfolket inte är immuna.

Redan ett par månader senare kommer nu uppgifter om att människor har dött. Men inte bland urfolket utan bland skogsarbetarna som nu blivit attackerade av Mascho Piro som har försvarat sitt område. Två skogsarbetare ska ha dödats, en annan ska ha blivit skadad och två andra arbetare saknas efter en sammandrabbning med ursprungsbefolkningen, rapporterar Reuters.

Blev attackerade med pilar

Enligt Daniel Pena, talesperson för Fenamad, som är en organisation som representerar mer än 30 samhällen i regionen, så ska sammandrabbningen ha skett vid Pariamanufloden i Madre de Dios-regionen.

Det ska ha skett i samband med att arbetarna jobbade med en stig i skogen och de ska då ha blivit attackerade med pilar från medlemmar av stammen.

Åklagarmyndigheten och polisen bekräftar att de utreder händelsen. Det här är inte första gången regionen drabbas av sammandrabbningar med Mascho Piro. Minst fyra personer har dött mellan 2015 och 2022 enligt kulturministeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.