I bilder som Survival International filmat, kan man se ett tiotal människor som tagit sig till strandkanten nära byn Monte Salvado.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I bilder som Survival International filmat, kan man se ett tiotal människor som tagit sig till strandkanten nära byn Monte Salvado. Foto: Survival International

Sällsynta bilderna: Stammen dyker upp efter 100 år – flyr skogshuggare

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt dök de upp på stranden – efter att ha hållit sig undan i 100 år. Nya bilder visar ett trettiotal människor från stammen Mashco Piro som lämnat sin avlägsna del av Amazonas regnskog i Peru på jakt efter mat.

– Situationen är oroväckande och vi måste respektera deras mark, säger Jonathan Mazower, kommunikationsdirektör för människorättsorganisationen Survival International.

Enligt Survival International ska stammen Mascho Piro bestå av cirka 750 personer. Nu har ursprungsbefolkningen, som egentligen bor långt inne i skogen, tvingats förflytta sig på grund av att skogsbrukare inkräktat på deras territorium.

Avverkning av skog

På bilder, som Survival International filmat, kan man se ett antal människor som tagit sig till strandkanten nära byn Monte Salvado.

Trots att ursprungsbefolkningen har rätt till sitt territorium, har peruanska regeringen låtit flera skogsbruksföretag avverka skog på deras mark – något som bryter mot internationell lag.

– Peruanska regeringen måste ta till åtgärder och lämna stammen i fred. Det är helt uppenbart av de bilder vi ser att de klarar sig själva, mår bra och har rätt till att inte bli störda, säger Mazower.

Över 100 okontaktade stammar

Survival International uppskattar att det finns över 100 okontaktade stammar i världen och de flesta befinner sig i Amazonas. Enligt Mazower klarar sig de olika stammarna bra själva och vill gärna lämnas i fred. Det är däremot när de blir störda av omvärlden som de hamnar i fara.

– De vill sällan ha någon kontakt med omvärlden eftersom det sätter deras överlevnad i riskzonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.