• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En vidsträckt vinterlandskap med snö täckta områden och spridda träd. I bakgrunden syns fjärran berg, medan en hjord av renar rör sig genom den snötäckta delen av landskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Flera personer hyllar kyrkans skogsutredning. Foto: SVT

Kyrkans skogsutredning hyllas: ”Revolutionerande”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans utredning om skogsbruket föreslår att kyrkan ska anpassa sitt skogsbruk efter samiska behov.

Och även om det är långt kvar innan åtgärderna kan bli genomförda så ser många positivt på förslagen.

– Den här utredningen är ganska revolutionerande, säger Anja Fjellgren Walkeapää i veckans 15 minuter från Sápmi.

I april 2023 fick Göran Enander uppdraget att utreda hållbarheten i Svenska kyrkans skogsbruk. Det efter att Svenska kyrkan några år tidigare bett om ursäkt för historiska oförrätter mot det samiska folket – och då mött kritik för att man genom skogsbruket fortfarande försvårar för framför allt rennäringen.

För en månad sedan presenterade Enander sin slutrapport och han menar bland annat att man måste värna rennäringen och att Svenska kyrkans skogsbruk ska leva upp till urfolksrättens principer och att principen om fritt och informerat förhandssamtycke, FPIC, ska föreslås införas i kyrkoordningen.

– Den här utredningen är ganska revolutionerande där man har tagit krafttag om vad man faktiskt behöver göra för att förbättra för renskötseln som till exempel att man skyddar hänglavsskogar, säger Anja Fjellgren Walkeapää, renskötare och jägmästare.

Jonsson: ”Ger en bra signal”

Håkan Jonsson, styrelseordförande för Sametinget, tycker att utredningen ger en bra signal.

– Jag tycker det är positivt med FPIC, att man ska ta hänsyn till rennäringen och att man ska se till samebyarna vilket jag också tycker är positivt, säger han.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund (SSR) är dock mer försiktigt optimistisk.

– Jag skulle inte säga att vi är nöjda med det här, utan från SSR blir vi nöjda först när vi ser att man går så pass långt att man följer FPIC. Så det här är med viss förhoppning om det bättre, men en utvärdering får sedan visa om det leder i den riktning som vi behöver, säger hon.

Kostar 100 miljoner

Om satsningen går igenom skulle det kosta kyrkan motsvarande 100 miljoner kronor per år i minskade intäkter.

– För att det här ska gå igenom så tror jag det är fortsatt viktigt med opinionsbildning, bara för det finns ett förslag så finns det inget beslut. Kyrkans ursäkt till samerna utvärderas och nästa utvärdering och hur det går med det arbetet är 2026 vilket innebär att man måste börja 2025, så det är ett starkt moraliskt åtagande från kyrkan och det är ju en av de starkaste drivkrafterna för att det här ska bli genomfört, säger Göran Enander.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 16:20 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.