Linbanan i Abisko håller stängt mellan 18 och 25 juli. Foto: Svenska Turistföreningen

Linbanan i Abisko stängs en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 18 och 25 juli stängs linbanan i Abisko.

Anledningen är att minska påverkan på rennäringen.

– Vi gör det efter samråd med samebyn, säger Marit Sarri vid Svenska Turistföreningen till NSD.

Linbanan upp på Njullá stänger mellan den 18 och 25 juli, anledningen är att minska påverkan på rennäringen för Gabna sameby.

– Det är för att minska påverkan på djur och natur och hänsyn till samerna och rennäringen. Vi gör det efter samråd med samebyn, säger Marit Sarri, chef för STF:s fjällstationer i Kebnekaise, Abisko och Saltoluokta till NSD.

Det här är första gången som man stänger linbanan av den här anledningen. Medan den är stängd passar man också på att göra underhållsarbete.

– Det är ett arbete som vi ändå skulle ha gjort, men på andra tider, säger Sarri.

Extra mycket information

Karin Kvarfordt-Niia, styrelseledamot i Gabna sameby, om att linbanan stänger:

– Njulláområdet är ett av våra bästa försommarbetesområden, säger hon.

Hon berättar att turismen ökat mycket de senaste åren vilket påverkar rennäringen. Det blir dock inget förbud mot att gå upp på Njullá då allemansrätten gäller och STF har nu därför ökat informationen till besökare hur man ska bete sig om man möter renar.

– Många som kommer har aldrig varit i fjällen tidigare och då måste dom få veta hur man ska bete sig för att inte störa renarna, säger Kvarfordt-Niia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.