Lise Tapio Pittja är årets Asa Kitok-stipendiat

Uppdaterad
Publicerad

Lise Tapio Pittja, Jokkmokk och Unna Tjerusj med rötterna i Karesuando, fick idag årets Asa Kitok stipendium av sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji.

– Jag är glad och tacksam över att jag fått Asa-Kitok stipendiet, och trodde inte att jag skulle få den, säger hon till SVT Sápmi.

I motiveringen skriver Sámi Duodji bland annat att ”Lise Tapio Pittja är en mångsidig designer och duojár som uppvisar stor bredd i sitt slöjdande både vad gäller tekniker och materialval. Hennes skapande ger en reflektion av trygghet och naturens lugn, ofta med en koppling till den samiska mytologin. Hennes alster har i årtionden beundrats av människor under många utställningar”.

Asa Kitok-stipendiet har delats ut av Sámi duodji sedan 2005 och kan anses vara ett av de mest prestigefyllda stipendier som kan tilldelas slöjdare från svenska sidan av Sápmi. Prissumman i år är 75 000 kronor. Förutom äran och prissumman får stipendiaten utforma en egen utställning som visas traditionellt under Jokkmokks vintermarknad året därpå.

Sámi Duodjis motivering:

Lise Tapio Pittja är en förkämpe för bevarandet av traditionell duodji och hon  har genom sitt engagemang hjälpt många att stärka sin samiska identitet, genom att bland annat hålla kurser i traditionellt dräktskick och koltsömnad.

Genom hennes brinnande passion för árbediehtu och traditionell duodji är Lise en mycket viktig kulturbärare i Sápmi.  Lise är en mångsidig designer och duojár som uppvisar stor bredd i sitt slöjdande både vad gäller tekniker och materialval. Hennes skapande ger en reflektion av trygghet och naturens lugn, ofta med en koppling till den samiska mytologin. Hennes alster har i årtionden beundrats av människor under många  utställningar.

Lises ansökan var mycket väl genomarbetad, med en önskan om att belysa traditionella föremål från den tid då samerna fortfarande levde som nomader. Föremål som inte längre är en naturlig del av det nutida samiska samhället på samma sätt som förr. Lise uppvisar en vilja om att värna om ett mycket viktigt kunskapsbevarande som kan bli avgörande för kommande generationers möjlighet att föra vidare traditioner.

Här är alla Asa Kitok-stipendiaterna:

2021: Katarina Spik Skum och Kristoffer Åström

2020: Karin Vasara och Ingemar Israelsson

2019: Gunhild Tjikkom

2018: Per-Stefan Idivuoma

2017: Fia Kaddik

2016: Fredrik Prost

2015: Marianne Enoksson

2014: Lena Sandberg Johansson

2013: Folke Fjällström

2012: Nils-Johan Labba

2011: Britta Marakatt-Labba

2010: Randi Marainen

2009: Per Aira

2008: Erica Huuva

2007: Solveig Labba

2006: Lena Krihke Persson

2005: Jon Thomas Utsi

Källa: Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.