I klippet: Michael Palo, affärsområdetschef på LKAB, om varför företaget deltar i uppropet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Michael Palo, affärsområdetschef på LKAB, om varför företaget deltar i uppropet. Foto: Karin Wesslén/TT

Gruvjätten gick med i upprop mot samehat

Uppdaterad
Publicerad

Samiska företrädare i Kiruna uppmanade företag och organisationer att agera mot hatet som samer möter.

Nu har de fått oväntat stöd av kommunens största arbetsgivare.

– Man trycker inte ned människor på det här sättet, säger Michael Palo, affärsområdetschef på LKAB.

I våras gick samebyar och samiska organisationer i Kiruna kommun samman i ett upprop.

De riktade ett brev till företag och organisationer och bad dem att ta ställning mot den rasism och de kränkningar många samer i kommunen upplever.

”Man trycker inte ner människor på det här sättet”

Sett till det allt hårdare samtalsklimatet i kommunen så vågade de inte hoppas att så många skulle agera. Därför var glädjen desto större när kommunens största arbetsgivare, gruvjätten LKAB, ställde sig bakom skrivelsen i ett tydligt ställningstagande i sin egen personaltidning.

– Det är en arbetsgivare för många Kirunabor och de har också många underleverantörer och har därmed makten att sätta tonen i Kiruna, säger Karin Kvarfordt Niia, en av initiativtagarna.

Hon hoppas nu att gruvjättens ställningstagande även ska påverka andra i kommunen att våga stå upp för samers rättigheter.

”Väldigt viktig fråga”

Enligt Michael Palo, affärsområdetschef på LKAB, var det en självklarhet för honom att agera.

– För mig personligen och för LKAB är det en väldigt viktig fråga oavsett vad det gäller, att sådant inte ska förekomma, säger han.

Han fortsätter:

– Det är också en hjärtefråga för mig, att man inte trycker ner människor på det här sättet. Jag kommer aldrig att acceptera det här och inte heller LKAB som helhet.

I säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi diskuteras den allt hårdare tonen mot samer. Se programmet på SVT2 lördag klockan 15.40 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.