Lunds universitet tycker försoningsprocessen väger tyngre än forskningsvärdet och vill lämna tillbaka de samiska kranierna. Foto: Lunds universitet och SVT

Lunds universitet vill återlämna samiska kranier: ”Bidrar till försoningen”

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet går med på att lämna tillbaka de två samiska kranier som förvaras i ett magasin, skriver Sydsvenskan.

Kranierna har visserligen ett värde för forskningen, men försoningsprocessen väger tyngre, heter det i beslutet.

Universitetets rektor Erik Renström har nu tagit ställning till den begäran som Lule-Boden sameförening gjorde i mars, om att kranierna ska återbördas.

”Bidra till försoningen”

– För universitetet är det här ett sätt att bidra till försoningen mellan staten och det samiska folket. Det är också ett arbete i enlighet med FN:s urfolksdeklaration att man ska eftersträva att repatriera mänskliga kvarlevor, säger administrativa chefen Sara Virklyst till tidningen.

Två okända samer

Kranierna, som legat i jorden, har tillhört två okända samer och har funnits i Historiska museets förvar sedan universitetets anatomiska institution lades ner 1995.

Visserligen har de ett forskningsvärde, eftersom de kan berätta hur människor levde, mådde och åt på den tiden, konstaterar museet. Men försoningsprocessen har ett större värde, anser Lunds universitet i beslutet som fattades förra veckan.

”Inte ligga i kartonger”

Kerstin Andersson, Amnesty Sápmi, som engagerat sig i frågan är glad.

– De ska inte ligga i kartonger på museer. De ska hem till Sápmi och de ska få en värdig begravning, säger hon till Sydsvenskan.

Det slutliga beslutet om skallarna fattas av regeringen, men administrativa chefen Sara Virklyst säger till tidningen att hon skulle bli förvånad om regeringen inte följer universitetets beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.