Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Elfvendahl, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, om att Luossajohka i Kiruna kommun är kraftigt förorenad. Foto: SVT

Luossajohka kraftigt förorenad: ”Behövs någon form av sanering”

Uppdaterad
Publicerad

Bäcken Luossajohka i Kiruna kommun är kraftigt förorenad.

Nu har det gått så långt att det börjar påverka stadsflytten.

– Det behövs någon form av sanering, säger Sara Elfvendahl, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Luossajohka är en bäck i Kiruna kommun, som sträcker sig från Luossajávri och mynnar ut i Duortnuseatnu, Torneälven. Men bäcken är kraftigt förorenad och stora verksamheter som gruvan, värmeverket, avfallsanläggningen och avloppsreningsverket gör att jokken är hårt belastad.

– Det är flera ämnen som överskrider de bedömningsgrunder som finns. Det är svårt att se vilka åtgärder som man kan sätta in men det behövs någon form av sanering, säger Sara Elfvendahl, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Och det har nu gått så långt att föroreningarna i Luossajohka har börjat påverka stadsflytten och kan äventyra byggen och projekt i Kiruna.

”Behöver få till en analys”

Delar av vattendraget klassas i den sämsta klassen både när det gäller ekologisk och kemisk status. Och enligt lagen får statusen för ett sådant vattendrag inte försämras.

– Man behöver få till en analys av vilka källor är det som bidrar mest och vilka kranar kan man skruva åt, vilka utsläpp går att minimera och till vilket pris, säger Elfvendahl.

Kommunstyrelsen är vattenhuvudman i kommunen. Redan för tre år sedan lyftes det att man behövde ta fram en handlingsplan men sedan dess har inget hänt.

Nu lovar kommunalrådet Mats Taaveniku (S) att man ska ta tag i saken hyfsat omgående.

– Det kommer tas fram en handlingsplan under hösten. Vår ambition är att vi ska ha rena vattendrag i Kiruna kommun. Det är där vi står och vi tar nu vårt ansvar när det gäller Luossajohka, säger han till NSD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.