Målet med konferensen ”Framtidens Sápmi utan våld” var att skapa ett tillfälle att dela insikter, öka medvetenheten och hitta gemensamma vägar framåt.
– Pratar vi inte om temat så vet vi inte heller vart skon trycker och vart vi ska börja, säger Tonje Johansen, Samerådet.
Samlar politiker och organisationer
Bakgrunden till konferensen är forskarrapporten ”Våld mot samiska kvinnor” som publicerades i mars. Rapporten visar att över hälften av samiska kvinnor har utsatts för sexuellt våld, sju av tio har utsatts för psykiskt våld och nästan var tredje för fysiskt våld.
Inbjudna gäster var samiska riksorganisationer och sametingspolitiker.
– Det här är ett sätt att börja. Man samlar både samiska politiker och samiska riksorganisationer och öppnar upp för olika perspektiv. För innan vet man inte riktigt vilket behov det finns för åtgärder, säger Johanna Tjäder, projektledare på Sametinget.
Under två halvdagar arrangerades föreläsningar, panelsamtal och reflektioner kring ämnet.
”Behöver bygga vidare”
Ánne Lájla Westerfjell Kalstad, chefsläkare i Kautokeino kommun var en av de inbjudna föreläsarna. Hon pratade om projektet ”Oadjebas Guovdageainnus”/”Trygg i Kautokeino” som jobbar för att alla delar av samhället ska förebygga våld, övergrepp, missbruk och självmord. Deras målgrupp är barn och unga.
Sametingsrådet meddelade nyligen att de ger ett bidrag på 500 000 kronor till projektet.
Konferensdeltagarna konstaterar att det blir tydligt i forskarrapporten att något måste göras.
– Alla organisationer har ju olika kompetenser och vi behöver se vilka kompetenserna är och därefter bygga det vidare, säger Johanna Tjäder, Sametinget och fortsätter:
– Tillsammans kan vi hjälpa varandra framåt i arbetet.
”Regeringen måste kliva fram”
De hoppas nu på större ekonomiskt stöd för satsningar framåt.
– Det måste finnas resurser. Sveriges regering måste kliva fram och finansiera arbetet. Mitt jobb avslutas vid årsskiftet, säger Johanna Tjäder.
Hon efterlyser en långsiktig finansiering och menar att det här arbetet inte kan göras på ett treårigt regeringsuppdrag.
Samerådet däremot har ett arbete igång.
– Vi har ett projekt som heter ”Gender talks in Sápmi” som vi kommer att fortsätta med nästa år. Där skapar vi olika rum för att diskutera olika spektrum av kön och jämställdhet i Sápmi, säger Tonje Johansen.