• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Konfirmanden Daniel Sparrok, tlil höger konfirmandgruppen framför kyrkan i Stensele

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Sparrok från Hotagsbygden berättar i klippet om varför han deltagit i den samiska konfirmationen. Foto: Ida Åstot

”Man vill inte vara det svarta fåret i familjen”

Uppdaterad
Publicerad

Det samiska konfirmationslägret pausades förra sommaren.

Men i ny tappning har man nu genomfört årets läger.

– Man vill inte vara det svarta fåret i familjen och bryta mot alla traditioner, säger Samuel Sparrok från Hotagsbygden.

Det var efter lägret sommaren 2022 som Luleå stift beslutade att pausa det samiska konfirmationslägret förra året och ta ett omtag, efter kritik från bland annat föräldrar.

Men nu är lägret tillbaka och 39 konfirmander har under två veckors tid samlats i Saxnäs där ungdomarna konfirmerades på lördagen i Stensele.

SVT Sápmi besökte lägret där flera av ungdomarna berättar om sina upplevelser.

– Det har varit väldigt roligt och man har träffat många nya kompisar. Det har också varit lärorikt där man lärt sig mycket om kultur och språk, säger Lovis Tinuviel Nästén från Skellefteå.

”Kommer ta med mig kulturen”

En av dem som åkt längst för att konfirmera sig var Edvin Asplund från Uppsala.

– Jag skulle beskriva det här lägret som roligt, peppigt, och mycket umgänge där man varit med alla. Jag kommer ta med mig mycket kompisar och kultur härifrån som jag aldrig upplevt tidigare, säger han.

Några av de som deltog gjorde det också för att inte sticka ut från övriga i familjen.

– Man vill inte vara det svarta fåret i familjen och bryta mot alla traditioner. Det har nästan varit som en skola men jag trodde väl att det skulle vara roligare, säger Samuel Sparrok från Hotagsbygden.

Se lägerchefen Nils-Johan Labba berätta vad som är nytt på det samiska konfirmationslägret i år:

Nils-Johan Labba, chefen för konfirmationslägret i Stensele

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils-Johan labba är chef för det samiska konfirmationslägret i Saxnäs. I klippet berättar han vad som är nytt för i år. Foto: Ida Åstot

– Mina kusiner har tagit samiska konfirmationen och jag tänkte att det blir spännande att göra det också. Jag har lärt känna många nya kompisar och lärt mig om kulturen, säger Per-Johannes Nutti från Porjus.

Flera förändringar i år

Nils-Johan Labba är lägerchef och han är nöjd med lägret i sin nya form.

– Jag hoppas att vi är tillbaka storstilat och kan ha de här stora sommarlägren framöver, säger han och berättar om vad man förändrat till den här sommaren.

– Platsen är en stor förändring och vi har för avsikt att inte växa fast här i Saxnäs utan vi ska kunna hoppa runt bland olika platser. Vi har också infört ett förläger där alla konfirmander fick träffa varandra en helg under våren. Det gjorde vi för att man inte skulle komma hit lika nervös utan att man redan kände någon.

Samtidigt menar Labba att det finns mer att jobba på till nästa år.

– Ska man vara lite självkritisk så är det ju något som inte lockar då det var 55 som hade anmält sig till lägret men det var bara 39 som kom, det var ovanligt många avhopp och det måste bero på nånting, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.