Mats Jonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mats Jonssons bok ska bli teater: ”Otroligt nyfiken”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Jonssons serieroman ”När vi var samer” ska bli teater.

Västerbot­tensteatern ska i samarbete med Åarjelhsa­emien teatere sätta upp den på scen nästa höst.

– Jag är otroligt nyfiken på resultatet, säger Jonsson.

I augusti 2021 släppte Mats Jonson boken ”När vi var samer” och boken blev nominerad till Augustpriset samma år.

Nu ska boken boken bli teater när Västerbot­tensteatern i samarbete med Åarjelhsa­emien teatere ska sätta upp den på scen under hösten 2024 med umesamiska och svenska som scenspråk.

– Jag har fått intrycket att Västerbottensteatern befinner sig i något av en kreativ guldålder så min bok befinner sig i goda händer, och jag är otroligt nyfiken på resultatet. Allra gladast är jag över att umesamiskan får ta plats på scen – på så vis blir uppsättningen mer realistisk än boken den bygger på, säger Mats Jonsson i ett pressmeddelande.

”Ett hjärteprojekt”

Regissör blir Sundsvalls-bördiga Johanna Sandström Lehto, som själv har samiskt påbrå.

– Jag har en liknande bakgrund som Mats Jonsson, men vet fortfarande jättelite om min släkt så detta känns verkligen som ett hjärteprojekt på många sätt. Mats berättar i boken på ett väldigt fint sätt om hur de som inte längre känner att de är samer kan ta tillbaka sin identitet och tillhörighet – och det budskapet hoppas jag att vi kan förmedla i denna föreställning, säger hon.

Teatern har premiär 12 oktober 2024 och föreställningen går även på turné i Sápmi på både norsk och svensk sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.